Tänk om tjejerna med näsring inte kan ladda mobilen?

Barsebäck kärnkraftverk, numera ur drift. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Onsdag 5 jun 2019 2019-06-05
E-post 2511

BLOGG Istället för att lyssna på naturliga auktoriteter, inte sällan så kallade ”vita medelålders CIS-män”, har naiva makthavare allt mer kommit att lyssna på en yngre generation. En del så unga som Greta Thunberg. Samtidigt möts vi av rubriker om att BB läggs ner på flera håll och elbrist hotar både Stockholm och nyetablering av företag. Allt detta hänger ihop.

I skolan fick jag lära mig att Sveriges rikedom delvis byggde på att vi aldrig blev indragna i andra världskriget. Därför hade vi en intakt infrastruktur när Europa behövde byggas upp igen. Vägar, järnvägar, hamnar, eldistribution och elproduktion. Ovanpå detta har det svenska 1900-talet kantats av en mängd uppfinningar, varav flera skapat världsledande företag.

Men det var då det. Nu läser vi rubriker om att företag som vill expandera stoppas av elbrist. Detta i ett land där vi har företag som ABB, ett av världens kanske främsta företag på att bygga elnät. I samma land har vi egen vattenkraft och vi har egna kärnkraftsreaktorer på svensk mark.

Parallellt såg jag i flödet att BB i Karlskoga ska läggas ner. Samma sak hände i Sollefteå. Karlskoga kan beskrivas som ett industrisamhälle som framför allt präglats av Bofors, ett företag inom försvarssektorn. Även Sollefteå har en historia som till stor del bygger på försvarets verksamhet, men framför allt produceras här mängder med vattenkraft.

I dag har vi inte mycket till försvar. Och att överföra elkraft från Sollefteå till industrier söderut har blivit ett växande bekymmer. Som om inte det vore nog väntas två reaktorer i Ringhals stänga ner närmaste åren. Liknande exempel har vi med de chockhöjda skatterna på kraftvärme, vilket kan leda till elbrist i Stockholm.

Både den sociala och tekniska infrastrukturen monteras ner. Konsekvensen är inte bara att samhällsservice, arbetsmarknad och ytterst framtidstron i Sveriges bruksorter blir allt mörkare. Jag vill även påstå att Sverige som nation monteras ner.

Jag har jobbat med både skrothandel och att riva elledningar. Under den här tiden satt Maud Olofsson i tv-soffan och pratade om ”gröna jobb”.

Samtidigt mötte jag många kluriga gubbar. Det var företagsägare som kommit på någon idé som i sin tur gav upphov till en hel industri. Det var även gubbar med bakgrund i statliga verk som kunde hålla föreläsning i två timmar om hur det svenska elnätet är byggt med inhemska lösningar som senare gått på export.

Likadant träffade jag gubbar som jobbat med järnvägen. Och det var precis likadant där, mängder med uppfinningar har utvecklats i Sverige, idéer som inte sällan gått på export och skapat nya affärer.

De här gubbarna behöver inga PR-konsulter eller ”buzzwords”. De behöver inget avancerat promotionmaterial eller vackra illustrationer på glättat papper. De behöver inte klä in något i fluffiga ord, tvärtom – det vet vad de håller på med.

Det var något speciellt med de här gubbarna. De var stolta över vad de gjort och de var en naturlig del i ett större maskineri som skulle fungera. De resonerade aldrig i termer om hur du på kortast tid kan tjäna dig en slant, istället fanns en långsiktighet och ett ansvar för framtiden. Många gånger engagerade sig de här gubbarna i frågor som låg långt över deras ansvarsområden. Idag kallar vi sådana människor ”eldsjälar”.

Av dessa gubbar har jag lärt mig mycket.

Parallellt med Nyheter Idag försöker jag själv starta upp ett elhandelsbolag med fokus på kärnkraft. I ett elhandelsföretag behövs ett affärssystem som kan hämta in mätarställningar från nätägare. Den informationen behövs för att jag i min tur ska kunna skapa fakturor till kunderna.

Det finns några olika system att välja på och jag har kontaktat flera leverantörer. Det är en potentiell mångmiljonaffär sett över några års tid varför samtliga inledningsvis är mycket intresserade av att erbjuda sina produkter och tjänster. Ett av företagen skickade över videomaterial för att promota sitt eget system.

Men ett par mejl senare var det kalla handen. Förmodligen är kärnkraftsel inte tillräckligt politiskt korrekt, även om någon motivering aldrig angavs. I promotionvideon syntes heller ingen klurgubbe som berättade om några finurliga tekniska lösningar.

Istället satt där en ung blond tjej med näsring som pratade om ”kundernas förväntningar” utan att precisera det närmare än så.

Ett annat område där Sverige utan tvekan bidragit med stora innovationer är fordon och motorer. Länge tillverkade både Saab och Volvo hundratusentals bilar i Sverige. Det ansågs smått otroligt att ett litet land som Sverige inte bara har ett, utan två, inhemska bilmärken. Och Volvo-koncernen – med bas i Göteborg – är mycket större än så.

De svenska motorerna, företrädelsevis dieselmotorer, sitter i grävmaskiner, hjullastare och båtar över hela världen. Det är också en direkt konsekvens av de där kluriga gubbarna som forskat och funderat. En del av dem är rent av auktoriteter på sitt område. I en ovanligt teknisk och vetenskaplig debattartikel publicerad i DN om utsläpp av sot och partiklar från dieselmotorer hänvisas till en sådan svensk gubbe.

Och ja, du vet redan vem han är. När makthavare slokörat talar om att de har ”varit naiva” hade denna farbror ett mer rakt budskap att delge omvärlden.

– Dra åt helvete, röt docent Jim Olsson i dörrhålet när Expressen knackade på med videofotograf och reporter.

De närmaste åren kan mycket gå åt helvete. Vi kan få en lågkonjunktur samtidigt som riksbanken tvingas höja räntan. Bostadsmarknaden kan falla rejält och arbetslösheten ute i landet kan stiga. De sociala spänningarna i förorterna skulle kunna få kravallerna i Husby att framstå som en västanfläkt. Bensinupproret skulle kunna bli Sveriges svar på Frankrikes gula västar.

Men det kan faktiskt bli än värre än så. Då tänker jag inte att vi står försvarslösa om ryssen anfaller, utan att Stockholm kan tvingas ransonera elkraft en snorkall vinter.

Tänk om tjejerna med näsring på Södermalm inte kan ladda mobilen?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag