Tanken på Ultima Thule som P3 Guld-vinnare visar vänstervridningen

Baksidan av P3 Guldgalan. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Söndag 19 jan 2020 2020-01-19
E-post

Gårdagens politiska utspel från P3 Guldgalan var ganska förutsägbart. Och det är just därför public service har ett krisande trovärdighetsproblem när de deklarerar att de är politiskt obundna och neutrala. Inga avståndstaganden i världen under direktsändning kan hjälpa mot detta.

Jag brukar vara försiktig med att anklaga medier och journalister för att vara dåliga eller ideologiskt vridna. Skälen är flera, men framför allt att medier utgörs av människor och precis som du och jag dras de med fel och brister.

Det går inte förklara alla misstag och egenheter som sker med politisk bias. Det är till och med så att saker som kan se ut som politisk bias kan bero på helt andra omständigheter. Det måste man vara öppen för.

Vidare anser jag att medier ska få lov att vara ideologiskt drivna. Jag bedömer inte en publikation eller tv-kanal utifrån politiska preferenser, snarare på hederlighet, relevans och sanningshalt. Kommunistiska tidningen Proletären kan många gånger vara mer intressant i mina ögon än Timbro-bloggen ”Smedjan”.

Men det finns ett undantag som stavas public service. Detta är ett speciellt djur i mediefloran eftersom de, per definition, tvångsfinansieras via skattesedeln. Du och jag kan inte välja bort att finansiera SVT och Sveriges Radio. För att rättfärdiga det hela lovar public service-bolagen att de är opolitiska och neutrala.

Och många kanalchefer tycker säkert att de i stort lyckas leva upp till det, antagligen även de som bestämmer över den numera ökända radiokanalen P3.

Under gårdagen arrangerades P3 Guldgalan där ett för mig helt okänt band vann i kategorin ”Årets rock / metal”. En av bandmedlemmarna passade på att göra ett politiskt utspel från scenen där hon först tackade alla som gömmer flyktingar.

– Tack alla som röstar rött. Fuck Jimmie! fortsatte hon.

Det tog inte många sekunder innan programledaren Kodjo Akolor markerade avståndstagande i direktsändning. Gott så, tänkte nog Sveriges Radios VD Cilla Benkö som satt i publiken bredvid artisten ”Timbuktu”.

Men detta utspel, och möjligen att samma bandmedlem även visade bakdelen på bästa sändningstid, var närapå förutsägbart. Det är ungefär den nivån och den image som P3 redan hade hos stora delar av allmänheten.

För att göra min poäng tydlig kan vi leka med ett tankeexperiment. Säg att Ultima Thule var nominerade till P3 Guldgalan. Redan där hade nog både journalister och ”sverigevänner” satt i halsen. Hade de sedan vunnit pris vore det en jordbävning i kultursverige.

– Fuck feminister! Hell seger! skulle de vråla i mikrofonen med en gest som påminner om någon i behov av sjukgymnastik för sin tennisarmbåge.

Efter utspelet skulle programledaren, lite pliktskyldigt, släta över händelsen.

– Vi tar självklart avstånd från det sista uttalandet, men utöver det önskar vi ett stort grattis, säger han samtidigt som bandmedlemmarna korkar upp folköl iklädda sina hängslebyxor och Dr. Martens-kängor.

Nu skulle förmodligen aldrig Ultima Thule bete sig så som jag beskriver, det är långt ifrån den bild jag har av det bandet. Men som jämförelse förstår du säkert vilken gigantisk kris detta skulle föranleda.

Det är just det här som sätter fingret på den magkänsla allt fler har av public service. Det ena exemplet inträffar i verkligheten och är nästan förutsägbart. Det andra exemplet är så verklighetsfrämmande att det i praktiken är svårt att ens föreställa sig scenen utspelas.

Än tydligare blir det när man tänker på att Ultima Thule nått en miljonpublik över decennier. Gårdagens band som vann i kategorin ”Årets rock / metal” är förmodligen nästan helt okända för de flesta rock och metal-fans.

Kultur och politik är inte två isolerade arenor. Tvärtom, de flyter ihop och påverkar varandra. Det är svårt att mäta och sätta siffror på ideologisk vridning när vi talar om kultur, men lik förbannat finns den där. Inte sällan är ideologi mer närvarande på en musikscen än i riksdagens utskott.

Jag är inte helt säker på att nuvarande chefer inom public service förstår detta. Förmodligen är de själva så ”inne” i sin egen bubbla att de inte förmår uppfatta det andra betraktar utifrån.

Förmodligen kommer gårdagens underhållning borga för än hårdare kritik mot public service och än hårdare krav på att kraftigt skära ner verksamheten om inte rakt av lägga ner den.

Om så sker beror det till stor del på dem själva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag