Taxiförare attackerade lesbisk regissör: ”Du är haram”

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 5 aug 2023 2023-08-05
E-post

När regissören Nikeisha Andersson tog en taxi via appen Bolt till sin flickvän råkade hon avslöja att hon är lesbisk i ett telefonsamtal. Då blev taxiföraren vansinnig och kastade ut henne ur sin bil. ”Du är haram!” ska han bland annat ha sagt enligt Andersson.

Det var på natten mot torsdagen som Nikeisha Andersson, 30, beställde en taxi via apptaxiföretaget Bolt från Södermalm till sin flickvän, som hon också pratade med i telefon under taxiresan.

– Vi pratade om Pride och gaysaker och innan jag vet ordet av så stannar den här chauffören på centralbron och vänder sig om och säger: ”Du är haram, du ska ut ur min bil.” Därefter går han ut ur bilen öppnar min dörr och sliter ut mig ur bilen och skriker att jag ska tvätta min mun, att jag är omoralisk, äcklig. Det var jävligt obehagligt. Jag är i chock, säger Andersson till Expressen.

Nikeisha Andersson uppmärksammade händelsen i ett inlägg på Instagram på fredagen. ”I går vid midnatt pratade jag i telefonen om HBTQ saker och sa att jag älskade tjejer till den jag pratade med i telefonen. Innan jag visste ordet av det, stannar @bolt_sweden chaffören bilen och vänder sig om och han säger att jag är HARAM och sånna som mig borde dö, han kliver sen ut ur bilen och sliter ut mig, knuffar mig och säger att jag ska tvätta min mun, att jag är omoralisk, äcklig med mera…” skriver hon i inlägget.

– När han sa: ”Du är haram”, jag var så chockad. Det kom från ingenstans, vi hade knappt hejat när jag kom in i bilen. När jag insåg att han menade allvar… allt gick så fort, han slet ut mig ur bilen. Men jag blev rädd, han kollade runtom sig, han visste vad han gjorde och ville inte att någon skulle se. Han började gå emot mig och gav mig en knuff. Jag tänkte typ att nu blir jag våldtagen eller sönderslagen, berättar hon för Expressen.

Först när Andersson sade att hon skulle göra en polisanmälan satte sig föraren i bilen igen.

– Jag var helt själv och jag hade bara tur att jag hade någon i telefon som blir mitt huvudvittne.

”Haram” är ett uttryck inom islamsk rättslära som används för att beskriva det som är otillåtet för en muslim. Motsatsen till ”haram” är ”halal”.

”Bolt motsätter sig starkt all form av diskriminering, mot HBTQ+-personer inkluderat, och vi är ledsna och ber om ursäkt för det som inträffat”, säger Bolts Sverigechef för taxiverksamheten, Lina Dahlander i ett mejl till Expressen.

Enligt företaget har föraren i fråga nu stängts av från att använda Bolts taxiapp.

”Så fort en allvarlig incident kommer till vår kännedom prioriterar vi att blockera förövarens tillgång till plattformen så att en vidare utredning kan ske, så även i detta fallet. Vi uppmanar offret att polisanmäla brott så vi kan samarbeta med polisen genom att dela information som kan hjälpa utredningen.”

Polisen i Stockholm bekräftar för Expressen att man utreder händelsen som ett misstänkt fall av ofredande.

Nikeisha Andersson har regisserat musikvideor åt artister som Zara Larsson och Erik Saade. Hennes debut-långfilm Para Knas från 2017 fick en guldbaggenominering för bästa kostym.

Läs även: Slog och band fast sina barn – stöttades av imam vid vårdnadstvist

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag