Polis sköt misstänkt gärningsman i Köpenhamn

Polisen spärrade av delar av Köpenhamn i jakt på terroristen.
  • Söndag 15 feb 2015 2015-02-15
E-post 2

KÖPENHAMN Ytterligare en person blev under lördagskvällen ihjälskjuten i Köpenhamn, denna gång i närheten av en synagoga. Inatt pågick en intensiv jakt i centrala Köpenhamn och stora delar av staden var nerstängd, rapporterar flera medier.

Ytterligare en skottlossning skakade Köpenhamn då det stod klart att en person blivit skjuten i huvudet i närheten av en synagoga i Köpenhamn bara timmar efter att ett möte för yttrandefrihet blivit attackerat. Hittills har polisen bekräftat att två personer är avlidna i vad som betraktas vara ett terrordåd.

Intensiv jakt inatt

Tidigt på söndagsmorgonen fanns ännu inga uppgifter om att polisen lyckats lokalisera eller gripa någon misstänkt gärningsman. Totalt har fyra poliser skottskadats och två personer avlidit till följd av händelserna. Tidigt på söndagsmorgonen fanns ännu inga uppgifter om händelserna var kopplade till varandra.

Polisen satte in en massiv insats och människor uppmanades stanna inomhus. Terrorforskaren Magnus Ranstorp befann sig mitt i händelsernas centrum och meddelade på twitter att han var mindre än tre kvarter från Norreport station, där polisen jagat gärningsmannen.

Jämförs med terrorattentatet i Paris

Det finns flera likheter med terrorattentatet i Paris som krävde flera människoliv. Precis som i Paris, där satirtidningen Charlie Hebdo först blev attackerad och sedan en judisk matbutik har samma mönster uppträtt i Köpenhamn. Medier rapporterar även att händelsen utreds och hanteras som ett terrordåd.

Polisen har släppt ett signalement som beskriver gärningsmannen som 185 cm lång, mellan 25 och 30 år gammal, vältränad med ”arabiskt” utseende samt mörkt hår. Nyheter Idag har tidigare rapporterat om bilder som polisen släppt på den misstänkta gärningsmannen.

Misstänkt gärningsman skjuten till döds av dansk polis

Strax efter klockan fem på morgonen meddelar dansk polis att man skjutit en man på en adress i Norrebro efter att man haft bevakning på platsen. Skjutningen föregicks av att mannen hade öppnat eld mot polisen, varpå polisen besvarade skottlossningen. I ett pressmeddelande bekräftar polisen att mannen avled av skadorna.

Polisen utreder nu om den skjutne mannen är gärningsmannen vid de bägge händelserna där skottlossning tidigare ägt rum. Ingen polis ska ha skadats i samband med skottlossningen tidigt på söndagsmorgonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag