Terrordådet i Manchester: Ytterligare tre personer gripna

  • Onsdag 24 maj 2017 2017-05-24
E-post 0

LONDON På onsdagsförmiddagen greps tre personer som en del i utredningen av måndagens attack mot konsertarenan i Manchester, rapporterar nyhetsbyrån AP. Gripandena skedde i samband med razzior i de södra delarna av staden, men i övrigt är uppgifterna ännu knapphändiga.

Brittisk polis och underrättelsetjänst grep ytterligare tre personer i samband med självmordsbombningen i Manchester i lördags kväll, uppger nyhetsbyrån AP. Under gårdagen greps även en 23 årig man i stadens södra delar. Mannen uppges vara den misstänkte terroristen Salman Abedis äldre bror, men polisen har ännu inte bekräftat den uppgiften.

Inrikesminister Amber Rudd sade att bombmannen, identifierad som den brittiskfödde libyern Salman Abedi, ”troligen” inte agerade ensam när han dödade 22 personer och skadade ytterligare ett sextiotal på en Ariana Grande konsert i Manchester tidigare i veckan. Myndigheterna utreder även en resa till Libyen som Abedi nyligen skall ha företagit.

Abedi var född I Storbritannien av libyska föräldrar. Familjen flydde landet under den tidigare diktatorn Moammar Gadhaffis styre men återvände efter regimskiftet 2011. Salman Abedi och en äldre bror valde att stanna i Storbritannien. Abedi växte upp i Manchesters södra förorter och gick under en period på det lokala Salford universitetet.

Under tisdagen gjorde polisen husrannsakan i Abedis bostad där det ska ha använts en ”kontrollerad explosion” för att bryta sig in. Abedis grannar minns honom som en smal tyst man som ofta bar traditionella islamska kläder och som inte sade mycket. Polisen har också gjort tillslag mot en annan fastighet där Abedis äldre bror Ismael Abedi tros ha bott.

Myndigheterna undersöker också hur ofta Abedi har rest till Libyen, ett land som har sett en mycket kraftfull ökning av islamistiska grupper sedan landets förre diktator Moammar Gadhafi störtades och dödades 2011.

Frankrikes inrikesminister Gerard Collomb meddelade under onsdagen att Abedi även tros ha rest till Syrien och att han hade ”bevisade” kopplingar till terrorgruppen IS. Collomb hänvisade till ännu hemliga uppgifter från de franska och brittiska underrättelsetjänsterna som styrker att Abedi tillhörde ett större nätverk av islamistiska terrorister.

Brittiska myndigheter har inte officiellt uttalat sig om Abedi hade några kända kopplingar till terrorgruppen IS. Amber Rudd beklagade att amerikanska myndigheter läckt uppgifter om Abedi till amerikansk press.

– Jag har gjort det mycket klart för våra vänner att det inte skall hända igen, sade Rudd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag