Terrorexperten om dådet i Paris: ”Det kan hända även i Sverige”

Lars Nicander till vänster. Bilden är ett montage. Foto: Pressbild / Faksimil Youtube
  • Onsdag 7 jan 2015 2015-01-07
E-post

STOCKHOLM Svensk terrorexpert varnar för att dådet i Paris även kan hända i Sverige. – Man ska inte sitta och tro att vi sitter skyddade, för det gör vi definitivt inte, säger Lars Nicander vid Försvarshögskolan till Nyheter Idag

Bilderna på den franske polismannen som brutalt avrättas på öppen gata mitt i centrala Paris har kablats ut över hela världen. Den franska terrorhotsnivån har höjts till högsta nivå och man har stationerat ut soldater runt omkring i huvudstaden. I Sverige följs händelseutvecklingen noga av Säpo. Här ligger dock terrorhotsnivån kvar på en förhöjd nivå, enligt Säpos pressekreterare Fredrik Milder. Några vidare åtgärder har man dock ännu inte tagit.

Sverige är inte säkert

Det är inte första gången som satir och karikatyrteckningar mynnar ut i våldshandlingar. I slutet av 2010 greps exempelvis fem personer i Danmark och Sverige misstänkta för förberedelse till terroristbrott mot danska Jyllandsposten. Året därpå greps ytterligare fyra män i Göteborg, denna gång misstänkta för förberedelse till mord på konstnären Lars Vilks, känd för sina satirteckningar på bland annat profeten Muhammed.

– Personer som varit nere och slagits för IS är den stora utmaningen, säger Lars Nicander, chef för Center for Asymmetric Threat Studies vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Han menar att ett liknande terrordåd i Sverige absolut inte kan uteslutas, och att det är farligt att tro att vi skulle vara förskonade mot allt som händer i vår omvärld. Tvärtom menar han att samhället måste vara förberett för liknande attentat även på hemmaplan.

– Man ska inte sitta och tro att vi sitter skyddade, för det gör vi definitivt inte. Dåd som detta gör att man måste höja garden. Det är oroväckande, säger han till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag