Terrorexperten om S:t Petersburg: Kan vara hämnd för Rysslands roll i Syrien

Polisen spärrade av utanför tunnelbaneingångarna i S:t Petersburg. Foto: Denis Tarasov
  • Måndag 3 apr 2017 2017-04-03
E-post 44

RYSSLAND Det misstänkta terrordådet som rapporteras ha krävt minst tio liv i S:t Petersburg kan vara en hämndaktion för Rysslands roll i Syrien. Det menar terrorexperten Magnus Ranstorp när Nyheter Idag talar med honom på måndagen. Ännu är det inte fastställt vad motivet bakom dådet var.

Det är långt ifrån första gången Ryssland skakas av ett misstänkt terrordåd. En uppmärksammad gisslansituation på Dubrovkateatern i Moskva 2002 räknas som ett av de värsta dåden i Ryssland där 170 personer dog. Även tunnelbanan i huvudstaden Moskva har tidigare varit utsatt för terrordåd.

Under måndagseftermiddagen rapporterar ryska Interfax att enligt källor inom polis och rättsväsende eftersöks två personer för dagens händelse i S:t Petersburg. Ännu finns inga bekräftade uppgifter om motivet till händelsen, men det utreds som ett misstänkt terrordåd. Nyheter Idag har talat med terrorexperten Magnus Ranstorp och han berättar att Ryssland länge varit utsatta för ett terrorhot.

– De har haft problem med folk från Dagestan och Tjetjenien men även andra länder i området. Individer från de här områdena har tidigare agerat inne i Ryssland. Över 5000 personer har åkt från Kaukausområdet och anslutit till IS, säger Ranstorp.

– Det finns mycket extremism i Kaukasus.

Kan Rysslands roll i Syrien vara ett tänkbart motiv till ett sådant här dåd?

– Definitivt, Ryssland, precis som USA, är ett terrormål. Sådana här aktioner kan drivas av hämndbegär för det som sker i Syrien.

Finns det risk för att liknande kan inträffa i Sverige?

– Det finns alltid en risk, men det är det som säkerhetspolisen arbetar med. Det finns inga länder som är immuna längre. Ibland pratar man om Bryggargatan 2010, men alla verkar ha glömt att två av förövarna till Paris och Bryssel var från Sverige. De var från Malmö och Märsta. En av dem skötte planeringen inför dådet i Paris och killen från Malmö anklagas för att varit med i utförandet av Brysseldådet.

– Vi är en del av världen, därför föreligger det ett terrorhot även mot Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag