Terrorhot mot flyg öppnar för beväpnade vakter

Norrmännen överraskar med vapen. - Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 27 jun 2014 2014-06-27
E-post

NORGE Nu kommer norska flygplan att utrustas med beväpnade vakter, på grund av ökad säkerhetsrisk. Det rapporterar norska Aftenposten.

Det nya försöket, som ska pågå i tre år, gäller flygningar med amerikanska plan mellan Norge och USA samt israeliska flygplan mellan Norge och Israel. Försöket kommer att utvärderas mot slutet av försöksperioden.

– De flesta europeiska länder tillåter beväpnade vakter ombord på flygplan och nu öppnar även Norge för försök med detta. Regeringens beslut fattas med hänsyn till säkerheten ombord, säger transportminister Ketil Solvik Olsen i ett pressmeddelande.

De går vilse

Lars Arne Vestfossen, som är pilot och ansvarar för säkerheten på norska Airline Pilots Association, är förvånad över beslutet.

– Det är överraskande att det har blivit en sådan bedömning. Luftfartsverket har varit mycket tydligt att de inte vill ha det här, säger han till Aftenposten.

Han har ännu inte bestämt vad han tycker om att just Israel och USA har ett sådant tillstånd, men säger:

– Generellt sett kan jag säga att Norska Flygförbundet är negativa till ökad användning av beväpnade vakter. Att ha vapen ombord på ett flygplan är inte positivt. De går vilse, säger Lars Arne Vestfossen som tidigare sagt att man hellre bör se till att det inte finns några vapen alls i flygplanet än att ta in fler.

– Säkerhetskontrollerna måste vara så säkra att vi kan garantera att det helt enkelt inte finns några vapen ombord, säger han.

Terrorhot mot israeliska plan

Polisen kommer att ta hand om den dagliga översynen av systemet och kommer att samarbeta med Luftfartsverket med att utveckla rutiner för att hantera vapen, medan själva flygplanet står på marken.

Om försöket kommer att utvidgas till flygbolag från andra länder än USA och Israel är ännu inte klart men det står även andra länder fritt att ansöka.

I maj meddelades att det israeliska flygbolaget Arkia kommer att flyga charterresor mellan Oslo och Tel Aviv i sommar. Israelerna är vana vid att utsättas för terroristhot, och Arkia har därför ansökt hos de norska myndigheterna om tillstånd att använda beväpnade vakter på dessa flygningar.

I Sverige är det inte tillåtet med beväpnade vakter ombord på flygplan. Däremot råder inte svensk lag ombord på utländska flygplan vilket innebär att det ändå kan förekomma vakter med vapen på vissa flygplan som landar på svenska flygplatser, enligt Luftfartsverket.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag