Terrorhot mot Stockholm

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 21 sep 2017 2017-09-21
E-post 140

STOCKHOLM Ett hot om terrordåd mot Stockholm uppges ha spridits i sociala medier. Det skriver Aftonbladet.

Petter Liljeblad är pressekreterare på polisen med ansvar för bland annat Nationella operativa avdelningen (Noa).

– Nationella operativa avdelningen jobbar med det här enligt de rutiner vi har, det här är inte något konstigt, säger han till Nyheter Idag.

Det är inget extraordinärt det här då?

– Nej, vi jobbar med det här enligt de rutiner som finns för hur vi hanterar den här typen av händelser.

Liljeblad hänvisar vidare frågor om terrorhotet till Säkerhetspolisen (Säpo). Säpos pressekreterare Sofia Hellqvist bekräftar hotet för Nyheter Idag, men säger att det inte är ovanligt att myndigheten får kännedom om hot.

– Vi känner till att det har spridits ett meddelande via sociala medier med hot om terrorattentat, säger hon.

– Men det här är någonting vi arbetar med varje dag att försöka bedöma och följa upp information kring de underrättelser vi får. Vi identifierar kontinuerligt konkreta och allvarliga hot.

Hellqvist berättar att Säpo får larm om så kallade attentatsavsikter mot Sverige ungefär varannan dag. Dessutom får myndigheten in tusentals tips varje månad.

– Vi tar alla hot på allvar och jag kan inte gå in på hur de bedömningarna ser ut. Vi hanterar det här som alla underrättelser vi får in varje dag, säger Sofia Hellqvist.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag