Terrorislamist får 12 års fängelse: ”Förberedde unga människor för väpnad strid”

Den dömde terrorledaren Fouad Belkacem. Foto: Faksimil Youtube
  • Onsdag 11 feb 2015 2015-02-11
E-post 1077

BELGIEN En domstol i belgiska Antwerpen dömde under onsdagen ledaren för terrorgruppen Sharia4Belgium till 12 år i fängelse. – Det är uppenbart att Belkacem förberedde unga människor fysiskt och psykiskt för väpnad strid, säger åklagaren.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det totalt rörde sig om 45 individer som åtalats för olika typer av terrorrelaterade brott i den största terrorrättegången i Belgiens historia. Enbart sju av de åtalade befann sig dock i rättsalen när domen föll, medan resten tros befinna sig i Syrien.

Sharia4Belgium har gjort sig ökända för att radikalisera och rekrytera ungdomar till krigets Syrien. Den dömde ledaren, 32-årige Fouad Belkacem, har själv aldrig stridit för någon terrororganisation, men åklagare menade att hans nyckelroll i den belgiska terrororganisationen gott och väl borde räcka till en 15 år i fängelse.

– Det är uppenbart att Belkacem… förberedde unga människor fysiskt och psykiskt för väpnad strid, säger åklagaren, Luc Potargent, till Reuters.

Fouad Belkacem har länge varit en högljudd person inom den radikala islamistiska rörelsen i Europa. Bland annat har han i ett videoklipp poserat framför konstverket Atomium i Bryssel och förklarat att Belgien snart ”kommer falla samman.”

I ett annat kontroversiellt uttalande har han även jämfört islam med västvärlden.

– Vi har vår religion, som är överlägsen er religion. Vi har vårat system, som är överlägset er system och vi har våra värden som är överlägsna era värden.

Pappan hämtade hem sin son från kriget

En av de mer uppseendeväckande individerna bland de dömda var 20-årige Jejoen Bontinck. Den unge mannen figurerade i medier världen över redan i slutet av 2013 efter att hans far personligen åkt ned till Syrien för att hämta hem sin son.

40 månaders villkorlig dom blev straffet för Bontinck, som klarade sig från någon tyngre straffbörda då han hjälpt den belgiska domstolsmyndigheten med att ta fram bevis mot andra terrormisstänkta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag