Terroristens chattmeddelanden var offentliga timmar efter dådet: ”Allahu akbar, jag gråter”

Chattkonversationen fanns publik bara timmar efter dådet.
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 498

STOCKHOLM Ryska medier publicerar skärmavbilder som visar en chattkonversation som förefaller ske mellan den misstänkte terroristen och en IS-kontakt om dådet i Stockholm. Under måndagen rapporterar svenska medier om samma uppgifter och att konversationen förefaller vara autentisk och äkta. Nu kan Nyheter Idag berätta att skärmavbilderna funnits publika på Twitter bara timmar efter dådet.

Den 39-årige Rakhmat Akilov sitter anhållet på sannolika skäl misstänkt för terrordådet som skakade Stockholm i fredags. Flera ryska medier rapporterar att Akilov chattade med en tadzjikisk IS-anhängare både innan och efter terrordådet. Skärmavbilder från Whatsapp visar konversationen på ryska.

”Förlora inte tid i onödan”, uppmanade den tadzjikiske IS-anhängaren.

Akilov ska sedan berätta att han har gas till tändare, bultar, aceton, tändstickor och en tändare. Han frågar IS-anhängaren hur man tillverkar sprängmedel och berättar att han vill köra in i en folkmassa med en stor bil.

En halvtimme efter terrordådet skriver Akilov återigen i chatten. Då berättar han att ”det gick dåligt” och att han ”körde över några” men att bilen körde fel. När han skrev de raderna meddelade han även i chatten att han befann sig på flygplatsen.

Uppgifterna fanns publika halvtimme efter dådet

Flera svenska och ryska medier rapporterar om chatten och de skärmavbilder som publicerats i ryska publikationer. Tidningen Expressen har översatt konversationen från ryska till svenska i sin helhet och den ryska sajten Politonline förefaller vara en av de första ryska medierna som publicerade chatten. Det uppges att skärmavbilderna på konversationen publicerades ursprungligen på ett IS-forum.

Men uppgifterna, och framför allt skärmavbilderna, har varit publik redan timmar efter dådet. Twitterkontot @englishrussia1 publicerade chattkonversationen redan 18.54 på fredagen, bara timmar efter att lastbilen kört in i Åhlens. Samma kväll kunde den misstänkta terroristen gripas i Märsta, inte långt från Arlanda flygplats.

Efter att Akilov berättat att dådet ”gick dåligt” och att han kört över 10 personer i centrum får han ett svar av sin IS-kontakt.

”Allahu Akbar, min bror, jag gråter, jag älskar dig, hur mår du stå fast, du är på väg. Skicka mig en kort video”, skrev IS-kontakten på ryska. På skärmavbilderna ser det ut som att Akilov mycket riktigt skickar en video efter det misstänkta terrordådet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag