Terrorn på tågen – SJ kan ställa in tågstopp efter upprepade oroligheter: ”Drastisk åtgärd”

Hallsbergs station. Foto: Public Domain
  • Lördag 6 feb 2021 2021-02-06
E-post 522

I flera månader har SJ:s personal upplevt våldsamheter och hot på regionaltågen i Mälardalen och Bergslagen. Nu överväger SJ att inte längre stanna i Kumla och Hallsberg där oroligheterna har varit som störst. – Det är inte acceptabelt att personal och resenärer ska vara otrygga, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ, till Nyheter Idag.

Efter omfattande oroligheter med hot och våldsamma passagerare på regionaltågen i Mälardalen och Bergslagen kan SJ komma att ställa in tågstoppen på stationerna i Kumla och Hallsberg, något som fackligt ägda Sekotidningen tidigare har rapporterat om.

Oroligheterna har pågått i flera månader där bland annat personal har hotats av passagerare som vägrat köpa biljett. En gång kastades dessutom ett bombliknande föremål in på ett tåg som fick tömmas på passagerare och enligt Sekotidningen, som hänvisar till lokala medier, har det även hänt att tåg har beskjutits.

Till Nerikes Allehanda berättar tågvärden och skyddsombudet Matilda Andersson att det finns gott om exempel på hot och våld mot anställda och att det numera är vardagsmat att få fula ord som ”hora” efter sig. Hon berättar också om en gång då två personer i Kumla som nekats påstigning eftersom de saknade biljetter försökte slita ut personalen ur tåget.

Enligt Jan Kyrk, affärschef på SJ, är det framför allt efter stopp i Kumla och Hallsberg som oroligheterna har skett.

– Vi har haft möten med Kumla och Hallsbergs kommuner och enligt dem har det varit stök och bråk där sedan ett år tillbaka. Kanske inte i så hög utsträckning på perrongerna men i närliggande butiker. Från SJ:s sida har vi märkt av det sedan några månader tillbaka, säger Jan Kyrk till Nyheter Idag.

Kyrk berättar att flera i personalen har hotats efter att passagerare vägrat köpa biljett eller visa legitimation när de tillfrågats. Hans bild är att det framför allt är personalen som har drabbats och inte andra passagerare.

Vilka exakt som ligger bakom hoten och våldsamheterna vet inte Kyrk.

– Från SJ:s sida har vi ingen tydlig bild av vilka de är. Men det är absolut inte bara ungdomar utan det är även äldre. Det är vår bild.

Hur nära skulle du säga att ni är att ställa in tågstoppen?

– Det finns ingen skala på hur nära vi är. Vi upplever att vi fått en omfattande förståelse från kommunen och polisledningen.

– Att tågen inte stannar på en station är en mycket drastisk åtgärd och försvårar för andra resenärer. Det är en absolut sista åtgärd och jag tror inte att vi gjort det tidigare. Men det är inte acceptabelt att personal och resenärer ska vara otrygga, säger Jan Kyrk.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag