Terrorsvenskar i ny propagandavideo – Uppmanar att ansluta till IS

Mannen i videon uppmanar den som tittar att ansluta sig till terrorstaten IS. Foto: Faksimil Youtube
  • Torsdag 3 dec 2015 2015-12-03
E-post 331

SYRIEN Nu har ännu en propagandavideo släppts från terrorstaten IS där personer uppmanar att ansluta sig till terrorsekten. Enligt uppgifter syns fyra män från Sverige. – Du måste ta dig hit, till det som Allah vill att vi ska ha. En islamisk stat under en ledare, säger en av männen i videoklippet som publicerats på Youtube.

Det är Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson som uppmärksammar den nyligen publicerade videon på sin Facebooksida. Gudmundson berättar att åtminstone fyra personer i den nya propagandavideon kommer från Sverige. Samtidigt konstaterar han att videon är minst ett år gammal, då en person som förekommer i filmen dog i november förra året.

I videon syns bilder på en grupp män vid ett bord som äter. En person berättar att de har kommit tillbaka från fronten där de har krigat mot otrogna, alltså fienden.

– Vi sitter här och har ätit. Vi kommer från strider där vi har varit hårda mot de otrogna. Vi har kommit hit för att slappna av, vi äter, vi njuter av att vara vid liv med våra familjer, våra bröder, säger en person på svenska i kameran.

Uppmaningen: Anslut dig till IS

Men det är inte bara en mysvideo där terroristerna sitter och äter. I samma video uppmanas även till jihad, alltså att ansluta sig till terrorstaten i Syrien och Irak.

– Det du behöver göra, den som lyssnar, den som läser, den som tittar. Du måste ta dig hit, till det som Allah vill att vi ska ha. En islamisk stat under en ledare.

Flera av personerna i videon är enligt Gudmundson normalt hemmahörande i Göteborg, en stad i Sverige som blivit känd för sitt stora antal jihadister som anslutit sig till terrorstaten IS. Det är inte första gången videoklipp sprids på internet med IS-resenärer hemmahörande i Sverige och som talar svenska i propagandavideos. Nyligen spreds en video där personer slaktade får och skojade om att det var träning inför att slakta fiender, där terrorstaten gjort sig kända för att skära halsen av människor.

Regeringen har vidtagit åtgärder mot detta fenomen, den mest kända är en telefonlinje dit oroliga och anhöriga kan höra av sig.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag