Tesfaye (S): ”Asylsystemet har brutit samman”

Bild: Faksimil SVT Play
  • Fredag 4 jun 2021 2021-06-04
E-post

Danmarks nya system för asylmottagning, där asylsökande ska skickas till länder utanför Europa för att få sin asylansökan behandlad, har väckt uppmärksamhet. På torsdag kväll intervjuades Danmarks invandrings- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i Aktuellt, och han menade att asylsystemet brutit samman.

– Vi menar att det nuvarande asylsystemet har brutit samman, både moraliskt och politiskt. Fler än hälften av de människor som kommer till Europa och söker asyl får avslag, och därefter har vi stora problem med att skicka hem dem till ursprungsländerna, säger Tesfaye.

Läs även: Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

– Vi använder enorma resurser och pengar på advokater, tolkar och allt möjligt annat för människor som inte behöver asyl. Så det är inte humanistiskt.

– Samtidigt menar vi att invandringen till Danmark har varit alldeles för stor i för många år. Vår integration kan inte följa med. Så vi har behov av att få kontroll över tillströmningen till Danmark, särskilt från länderna kring mellanöstern.

På Aktuellts fråga om hur förslaget är mer humanistiskt svarar Tesfaye att det ger Danmark möjlighet att hjälpa fler flyktingar jämfört med att behandla asylansökningar i Danmark medan den asylsökande uppehåller sig i landet.

– Vi får möjlighet att hjälpa många, många fler om vi använder våra resurser på de flyktingar, på det stora flertalet flyktingar, som finns i konfliktzonerna.

– I gengäld så ska Danmark gärna ta emot kvotflyktingar genom FN:s omflyttningsprogram, så att vi inte har människosmugglare som styr tillströmningen till Europa, så att de människor som har resurser och kontakter som kommer, typiskt unga män.

– Vi vill kunna styra det, kontrollera det, genom kvotflyktingssystemet, och välja samlade familjer eller kvinnor med barn, istället för det nuvarande systemet, som vi menar inte är humanitärt hållbart.

Läs även: Rekordfå migranter fick asyl i Danmark förra året

När det gäller den kritik som kommit från FN och EU om att Danmarks nya politik kan skapa en dominoeffekt som får flera länder att sluta ta emot asylsökande svarar Tesfaye att man har en ”nära dialog” med FN och EU, och att man har olika uppfattning om hur flyktingpolitiken ska se ut i framtiden.

– Men vi vill insistera på att målet måste vara att hjälpa så många flyktingar som möjligt och ta hand om vårt eget samhälle. De ska vi kunna göra på samma gång. Det duger inte att det är människosmuggling över medelhavet som reglerar hur många människor som kommer hit. Det håller inte vårt samhälle för.

– Förlorarna i det nuvarande systemet är de många många flyktingar som befinner sig nära konflikterna, och som inte har möjlighet att få skolgång, mat, medicin, och saknar framtidsutsikter. Det är dem vi ska hjälpa, på plats, det är där de flesta människor är. Dem är vi villiga att lägga stora resurser på.

–  Ju mindre pengar vi satsar i Danmark på att hjälpa folk som saknar asylskäl, ju mindre vi satsar här, på advokater, tolkar, inkvartering och allt möjligt annat, desto mer kan vi satsa på dem som faktiskt har asylskäl.

– Människor som befinner sig i Turkiet, Jordanien, Kenya eller Rwanda, de människorna är inte mindre viktiga än de som kommer till Danmark och har sökt asyl.

– Vi vill gärna ta emot flyktingar. Vi anser bara att de som kommer till Danmark, de ska på förhand ha fått utvärderat om de har skyddsbehov. De ska vara utvalda genom till exempel FN:s kvotflyktingsprogram, och de ska vara utvalda enligt humanitära principer.

– Det kan vara folk som har behov av extraordinärt skydd, det kan också vara sexuella eller religiösa minoriteter med behov av skydd även om de bor i FN:s flyktingläger. Det kan vara ensamma kvinnor med barn. Det är humanitära principer.

– Idag är det framförallt unga män som sitter i båtarna på väg över medelhavet. Hälften av dem har inget skyddsbehov. Det är dem vi lägger pengarna på. Det måste vi ändra på. Och någon måste gå i täten, och nu är det den danska regeringen, men jag är övertygad om att EU:s asylsystem måste göras om eftersom  vårt samhälle inte klarar av tillströmningen.

Läs även: Danska förslaget: Mindre bidrag till invandrare som inte vill studera eller arbeta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag