The Interview lanseras i Nordkorea med hjälp av luftballonger

I The Interview reser två amerikaner till Nordkorea för att mörda Kim Jong-un. Foto: seetheinterview.com
  • Onsdag 8 apr 2015 2015-04-08
E-post 39

SEOUL Trots Nordkoras gedigna försök fick The Interview till slut premiär runt om i världen. För Kim Jong-uns del verkar det nu inte bättre än att filmen även har nått hans eget land.

Trots både protester och varningar från myndigheterna i Seoul har nu flertalet exemplar av komedifilmen The Interview korsat gränsen till Nordkorea, rapporterar Reuters.

The Interview, som handlar om hur två amerikanska tevepersonligheter ska mörda den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-un, gjorde stora rubriker i vintras efter att bland annat Vita huset anklagat Pyongjang för att använda hot och dataintrång för att stoppa den.

Efter filmens officiella premiär i december uttalade flera demokratiaktivister i Sydkorea en ambition om att med hjälp av luftballonger sprida filmen till Nordkorea.

Seoul har dock varit kritiska mot de hela och har uppmanat sin befolkning att hålla fingrarna i styr, samtidigt har man emellertid sagt att det inte finns några juridiska möjligheter för myndigheterna att förhindra folk från att skicka filmen över gränsen i norr.

Skickar filmerna med luftballonger

Lee Min-bok, en avhoppare som lämnade Nordkorea för över 20 år sedan, har berättat för Reuters att han skickat över exemplar av den regimkritiska filmen fyra gånger sedan dess release.

– Jag kommer fortsätta att skicka ballonger oavsett vad, berättade han under en intervju med Reuters.

Tillsammans med DVD-filmerna har han även skickat dollarsedlar och broschyrer med ett budskap som är tydligt anti-juche.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag