Theresa May efter terrorn: ”Saker måste förändras”

Saker måste förändras, säger Theresa May. Foto: Twitter
  • Söndag 4 jun 2017 2017-06-04
E-post 199

STORBRITANNIEN ”Den enskilt onda ideologin islamistisk extremism”, är den gemensamma nämnaren mellan terrordåden som skakat Storbritannien de senaste tre månaderna. Det förklarade premiärminister Theresa May i ett tal under söndagen. Nu säger hon att saker och ting måste förändras.

Storbritanniens premiärminister förklarade i ett tal efter lördagens terrordåd i London att saker och ting måste förändras. En av de sakerna är att reglera internet för göra det svårare för terrorister att kommunicera och rekrytera, något hon kallade ”safe spaces” på internet. En annan förändring är att förmå människor att vända sig bort från våldsbejakande extremism.

Hon talade även om att inte tillåta ”safe spaces” utanför internet och syftade på bland annat på att sätta in militär i Mellanöstern. Men även inom Storbritanniens gränser finns ”safe spaces” för våldsbejakande extremism, något som måste åtgärdas, enligt May.

– Medan vi har nått signifikant framgång senaste åren, finns det, för att vara ärlig, alldeles för mycket tolerans för extremism i vårt land. Vi behöver bli mycket mer robusta i att identifiera det och utplåna det, såväl inom offentlig sektor som i samhället.

– Det kommer kräva svåra och besvärliga samtal, fortsatte hon.

May var även tydlig i att peka ut vad hon menar är roten till terrorismen som skakar Storbritannien, våldsbejakande islamistisk extremism.

– De senaste attackerna är inte kopplade till varandra genom gemensamma nätverk. De är däremot kopplade till varandra på ett viktigt sätt. De har det gemensamma i den enskilt onda ideologin islamistisk extremism som predikar hat och sår splittring och främjar sekterism, sade May.

Hon meddelade även att det inplanerade valet i Storbritannien väntas hållas som planerat.

Nedan kan du se Theresa Mays tal.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag