Thomas Bodström (S) om våldet: ”Gängen själva kommer få slut på det här”

Thomas Bodström under tiden som justitieminister. Bild: skanephoto.com/norden.org/CC BY 2.5 dk
  • Tisdag 26 sep 2023 2023-09-26
E-post 0

Thomas Bodström, som var socialdemokratisk justitieminister mellan 2000 och 2006, säger i en intervju med Dagens Nyheter att han tror att det blir de kriminella gängen själva som får slut på gängvåldet.

– De vill egentligen inte dö. De är livrädda. Det kommer att vända – och då kommer politikerna att ta åt sig äran, säger Bodström bland annat.

Under de senaste två veckorna har hela nio personer skjutits ihjäl i Sverige, senast i Sandviken där två personer sköts ihjäl på en pub.

Dagens Nyheter har intervjuat två tidigare justitieministrar, Thomas Bodström som var socialdemokratisk justitieminister mellan 2000 och 2006, och Beatrice Ask (M), som var borgerlig justitieminister mellan 2006 och 2014. Både säger att man inte kunde förutspå att våldet i Sverige skulle bli så allvarligt som det har blivit.

Bodström säger till tidningen att det fanns varningssignaler redan på 90-talet.

– Men ingen kunde förstå att det skulle gå så här illa, menar Bodström, som anser att man ägnade sig ”alldeles för lite åt integrationsproblematiken”.

– Det anser jag är det stora problemet. Jag jobbade med brottslighet och hade fullt sjå att ge polis och åklagare verktyg, med väldigt stort motstånd i medierna. Jag jämfördes med Stasi, säger Bodström, som bland annat föreslog telefonavlyssning och tvångsmedel i preventivt syfte, vilket fick kritik internt inom socialdemokratin.

Läs även: Bodström: Fimpa LO och satsa på ”den goda invandraren”

Inte heller Beatrice Ask anser att man kunde förutse hur stora problemen med det kriminella våldet skulle bli.

– Jag tror inte att man förutsåg de sociala problem som skulle kunna uppstå i utsatta områden, hur djupa de är och hur svåra de är att hantera, vad trångboddheten och arbetslösheten kunde leda till. Det fanns politiker som var ute och pratade om allvaret i detta, men det var inte riktigt okej att prata om, säger Ask till DN.

– Man borde kanske ha gjort mer för att ta tag i unga som begår brott, men vi tog faktiskt ganska kraftfulla initiativ och det var inte okontroversiellt, säger Ask och fortsätter:

– Ändå tror jag inte att någon för tio år sedan kunde tänka sig att vi skulle ha 13-åringar i så grov kriminalitet, att de skulle gå runt med skjutvapen.

Idag är Thomas Bodström kritisk till att det egna partiet kopierar delar av Moderaternas och Sverigedemokraternas politik på området, och menar att det som behövs idag är ”långsiktigt socialt arbete”. När det gäller det skenande gängvåldet sätter han sitt hopp till att de kriminella gängen själva tar itu med problemet.

– Jag tror faktiskt paradoxalt nog att det första som kommer hända är att gängen själva kommer att få slut på det här. De vill egentligen inte dö. De är livrädda. Det kommer att vända – och då kommer politikerna att ta åt sig äran, spår Bodström.

Efter sin tid som justitieminister har Thomas Bodström varit verksam som författare och advokat. Han grundade den egna advokatbyrån ”Advokatbyrån Thomas Bodström”, som arbetar med brottmål, familjerätt, socialrätt, migrationsrätt och allmän civilrätt, år 2014.

I augusti 2017 utsåg den rödgröna regeringen Thomas Bodström till landshövding i Stockholm och chef för länsstyrelsen i Stockholms län. Man upphävde emellertid beslutet i oktober samma år efter hård kritik mot att Bodström suttit i styrelsen för fondbolaget Allra under den tid då fyra av bolagets chefer gjorde sig skyldiga till grov trolöshet och mutbrott.

Läs även: Myndighetspersonalens krav till regeringen: Att Bodström stoppas som landshövding

Läs även: Liljestrand sågar Löfven: ”Floskler, svammel och undanflykter”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag