Liljestrand sågar Löfven: ”Floskler, svammel och undanflykter”

Bild: Bengt Oberger/CC BY-SA 4.0/Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Tisdag 27 jun 2023 2023-06-27
E-post 0

Expressens krönikör Jens Liljestrand fortsätter såga rödgrön kriminal- och invandringspolitik i en ny krönika i Expressen, där han anklagar tidigare statsminister Stefan Löfven för att ha besvarat SVT:s frågor om gängvåldet med ”floskler, svammel och undanflykter.”

Expressens krönikör Jens Liljestrand väckte nyligen stor uppmärksamhet när han i en krönika erkände att han ”har haft fel om allt” när det gäller invandring och kriminalitet, med anledning av massakern i Farsta centrum då två personer sköts ihjäl med automatvapen mitt på dagen.

I krönikan sågade Liljestrand inledningsvis föreslagna åtgärder från de blågula partierna som sänkt straffålder och hemlig avlyssning utan brottsmisstanke, vilket i hans öron lät ”vansinnigt, som något helt främmande i en demokrati.”

Men sedan gav sig Liljestrand även på den rödgröna sidan, som fick sig en rejäl avhyvling. ”I andra änden hör jag folk som har haft makten i åtta år lägga skulden för våldsvågen på en regering som suttit i åtta månader, en skamlöshet så grov att den vore komisk om den inte handlade om döda barn” skrev Liljestrand.

Därefter konstaterade Liljestrand att personer som han själv – ”kulturvänstern, pk-eliten eller vilken etikett man nu föredrar” – anklagas för att börjat bry sig först när våldet kommer nära inpå deras vardag.

”Den anklagelsen är fullt rimlig” skrev Liljestrand, som sedan konstaterade att han ”har nog haft fel, om allt”, inklusive migrationspolitiken som ”har varit mer misslyckad än jag velat förstå”.

I den nya krönikan går Liljestrand i polemik med de som menar att han ”företagit en Canossavandring ner till Sölvesborg för att kasta mig framför Jimmie Åkessons fötter”, och konstaterar att han flera gånger tidigare skrivit kritiskt om kulturvänsterns inställning till gängvåld och terrorism.

Läs även: Löfven i Agenda: Gängvåldet skulle vara likadant utan invandringen

Lyssna även på: Högröd sossefärg i ansiktet – Jan Emanuel ser Löfven i Agenda och skäms

Men Liljestrand återkommer även denna gång till en hård kritisk av vänstern – närmare bestämt Stefan Löfvens berömda uttalande om att ”ingen såg det komma” i en intervju i SVT:s ”Agenda” i november 2019.

”Någonting ruckades den söndagskvällen. Anders Holmberg frågade varför Sverige ligger i Europatoppen när det gäller dödsskjutningar av unga människor och Löfvens svar var fullt av floskler, svammel och undanflykter” skriver Liljestrand och fortsätter:

”Nej, att den S-ledda regeringen saknade en fungerande strategi mot gängvåldet var i sig ingen nyhet. Men att Löfven dessutom vägrade erkänna de röster som i åratal varnat för just denna utveckling var, åtminstone för mig, en kalldusch; låt oss kalla det ett ’Stefan-moment’. Det var förfärligt att se en statsminister inte vara intellektuellt hederlig nog att medge att misslyckandet hade kunnat undvikas om han lyssnat på andra. En statsminister som inte ens av respekt för dödsoffren och de förstörda liven kunde släppa på prestigen.”

Läs även: Jens Liljestrand erkänner: ”Jag har haft fel om allt”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag