Thoralf Alfsson får tänka till – Rätt av SSU att visa solidaritet med Kurdistan

Kurdiska barn i ett flyktingläger i regi av UNHCR. Foto: Sherko Jahani / Nyheter Idag
  • Söndag 26 jul 2015 2015-07-26
E-post 45

LEDARE Det är få gånger SSU lyckas göra rätt, men när det väl händer ska man också ge dem beröm. Efter att Turkiet börjat bomba PKK i Kurdistan, med förevändningen att bekämpa terrorism, har SSU norra Kalmar valt att byta namn till SSU Kurdistan. Tyvärr tycks vissa debattörer klaga över tilltaget.

Kriget i Syrien och Irak, med islamiska statens dagliga terror, kan inte ha undgått någon. En av de grupper i norra Irak som ihärdigt lyckats stå emot terrorstaten är kurderna, en grupp som sedan länge är vana att försvara sig – inte minst från tiden med Saddam Hussein.

Historiskt har kurderna varit förtryckta av Turkiet och av samma anledning försökt skapa sig en egen, erkänd stat med namnet Kurdistan. Det politiska parti i Kurdistan som fört denna kamp mot Turkiet heter PKK, det är ett socialistiskt parti och det har passande nog terrorstämplats av Turkiet.

Det ska inte stickas under stolen att PKK har bedrivit en väpnad kamp mot Turkiet och även genomfört dåd som i allt väsentligt skulle kunna kallas för terrordåd. Samtidigt bör man se det i en kontext av att ett folk, kurderna i det här fallet, slåss för sin egen frihet. En slags nationalism kan man säga, de vill ha sitt eget land.

Regionen där Kurdistan befinner sig har länge varit instabil. USAs krig i Irak har skapat ett maktvakuum efter att Saddam Hussein störtades. Grannlandet Iran har varit satt under hårda sanktioner fram tills nyligen och för ett par år sedan började oroligheter bryta ut i Syrien, något som eskalerade och numera gått över i troligen den värsta terrororganisationen världen har sett – islamiska staten.

Den röda tråden här stavas förstås USA. Samtidigt har USA hjälpt kurderna med vapen efter att det stod klart att islamiska staten inte kunde stoppas med enkelhet. Det har till och med visat sig att kurderna är de som bäst lyckats stå emot islamiska statens framryckningar i de norra delarna av Irak.

Men för att göra det hela lite mer komplicerat, bör det poängteras att Turkiet i smyg förefaller vara något allierad IS. Det finns flera vittnesmål om hur IS-terrorister fritt kan använda Turkiet som transit-land, men även kunnat söka vård och hitta tillfälligt boende. Turkiet är nästan lika extremt som Sverige när det kommer till att hjälpa terrorister.

Det är ur denna kontext man ska se Turkiets bombningar av kurderna. De har förvisso bombat några IS-fästen också, men det är av allt att döma mest en ursäkt för att ge sig på kurderna. Enligt Turkiet själva är det en insats mot terrorism och eftersom kurdiska PKK lämpligt nog är terrorstämplat av såväl Nato, EU, USA och Turkiet, är det alltså fritt fram att bomba den organisation som mest av alla lyckats göra motstånd mot islamiska staten.

Man kan såklart tycka vad man vill om socialism, men köper man bilden av att PKK här ska jämföras med terrorstaten IS, då springer man Turkiets och islamisternas ärenden. Ur den kontexten gör SSU i norra Kalmar helt rätt som visar stöd för kurderna.

Tyvärr noterar jag att debattörer som Thoralf Alfsson (SD) instinktivt går igång och kritiserar SSU för initiativet. Men låt oss titta på vad det faktiskt handlar om. SSU visar stöd för en organisation, som mest av alla – hands on – krigar mot den islamism som Alfssons eget parti så länge varnat för. Varför krigar de? De vill ha ett eget, fritt Kurdistan.

Jag tror det där kallas nationalism. Är det något en Sverigedemokrat ska protestera emot?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag