Thornberg duckar intervju med pressen – svarar på frågor från polisanställd kommunikatör

Bild: Europol/Joakim Berndes/CC BY 4.0/Johan Fredriksson/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 15 dec 2022 2022-12-15
E-post 90

Rikspolischef Anders Thornberg har undvikit intervjuer med pressen om Linda Staaf-affären. Istället väljer Thornberg att låta sig intervjuas av en anställd på polisens kommunikationsavdelning, en intervju som publicerats internt på polisens intranät.

Rikspolischef Anders Thornberg har undvikit intervjuer med pressen om den pågående skandalen gällande Noas tidigare underrättelsechef Linda Staaf, som fick arbetet som underrättelsechef utan tillräckliga kvalifikationer av sin älskare Mats Löfving.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Nu har Thornberg intervjuats av en anställd på polisens kommunikationsavdelning. Intervjun har publicerats på polisens intranät, men Expressen – som tillsammans med Stoppa Pressarna avslöjat skandalen – har återpublicerat intervjun.

Polisanställd kommunikatör: Vad kommer att hända med den särskilda utredningen? 

– Det beror på vad utredaren kommer fram till. Vi måste låta den ha sin gång och veta exakt vad som hänt. Det är viktigt att han får tillgång till all information, svarar Thornberg.

Den utredning Thornberg hänvisar till kommer göras av utredaren Runar Viksten, som utrett Thornberg tidigare, när Thornberg var chef för Säpo. Den gången gällde utredningen hur den illegala migranten Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm 2017, som dödade fem människor, hade hanterats.

Trots att Säpo hade tillgång till uppgifter om Akilov valde man att avbryta bevakningen av honom vid samma tid som han började planera sitt terrordåd. Viksten kom emellertid fram till att Säpo inte hade gjort något fel, och berömde till och med myndigheten i rapporten.

I intervjun med sin egen kommunikationsavdelning säger Thornberg att Mats Löfving kommer få andra arbetsuppgifter och att Linda Staaf kommer arbeta vidare på Noa, uppgifter som redan har framkommit i media.

Läs även: Rikspolischef Thornberg utsåg utredare som friat honom tidigare: ”Det stinker”

Thornberg säger också att allmänhetens förtroende för polisen skadats av affären.

– Det är klart att det här påverkar vårt förtroende, det naggar förtroendet i kanten och vi måste hela tiden jobba för att ha ett högt förtroende. Och varför är det så viktigt? jo det är för att vi ska kunna lösa vårt uppdrag. Att allmänheten känner sig trygga med det vi gör. Ett bra sätt, och det enda sättet är att gå till botten med det här och ta reda på exakt hur det har gått till, säger Thornberg.

Polisanställd kommunikatör: Är det tecken på en tystnadskultur inom polisen? 

– Jag har tagit upp det att vi har en tystnadskultur. I det här fallet är det inte så. Vi kan inte gå in och prata om personliga förhållanden, det rör sekretess. Det är en förundersökning och en utredning.

I själva verket föregicks Linda Staaf-affären av att polisforskaren Stefan Holgersson försökte få ut de offentliga uppgifterna om Linda Staafs meriter, vilket Polismyndigheten vägrade lämna ut med hänvisning till att det kunde skada polisens arbete.

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag