Thornberg: Ekonomisk brottslighet största hotet

Bild: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 jun 2023 2023-06-07
E-post

Glöm skottlossningar, bombdåd, terrorhot och korankravaller. Det största hotet just nu är i själva verket den ekonomiska brottsligheten, säger rikspolischef Anders Thornberg på en pressträff enligt TT.

– Lägesbilden visar att den ekonomiska brottsligheten blir ett allt viktigare inslag. Vi ser brottsupplägg där man använder företag, föreningar och stiftelser för att komma åt pengar, säger Thorberg.

– De utgör grundstenen för det vi kallar den parallella ekonomin, den kriminella ekonomin. Kommer vi åt pengarna kommer vi åt de kriminella, fortsätter han.

Läs även: Springare: ”Thornberg är mångfalt sämre än Dan Eliasson”

En källa med god insyn i svensk narkotikahandel har tidigare berättat för Nyheter Idag att växlingskontor som ägnar sig åt illegal växling av narkotikapengar är ”väldigt viktiga” för handeln med narkotika i Sverige.

– Utan dem får man enorma problem. Man kan ju inte växla sådana här summor på ett vanligt kontor. Nu för tiden måste man nog legitimera sig redan vid växling av ett par tusen kronor. När man kommer upp över en viss gräns får man inte växla alls oavsett legitimering.

Svenska narkotikahandlare måste ständigt växla stora summor pengar för att köpa narkotika av grossister i utlandet.

– Man kan visserligen växla utomlands också, och där är det ofta inga större bekymmer. Men det finns flera problem med det. För det första tar svenska pengar väldigt stor plats. Fem miljoner till exempel, det är två stora väskor fulla av pengar, minst.

– Det tar enormt stor plats, mycket större plats än man tror. Men när man växlat till euro är fem miljoner mindre än en tegelsten. Det blir mycket lättare att smuggla till grossister utomlands.

Läs även: Så viktiga är kriminella växlingskontor för svensk narkotikahandel – källa berättar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag