Thornberg: Invandring bakom det växande gängvåldet

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 jan 2022 2022-01-12
E-post 1279

SVERIGE Stor invandring och dålig integration är två av faktorerna som har lett till att gängkriminaliteten har växt på senare år. Det säger rikspolischef Anders Thornberg enligt TT.

– Åren 2020 och 2021 sköts sammanlagt nära 100 personer till döds i vårt land. Och i går sköts ytterligare en person ihjäl. Den grova organiserade brottsligheten, skjutvapenvåldet och sprängdåden har blivit en av de främsta utmaningarna för svensk polis och hela samhället, sade Thornberg på säkerhetskonferensen Folk och Försvar.

Enligt rikspolischefen är läget synnerligen allvarligt.

– Det har grund i en rad olika faktorer. En kraftigt ökad efterfrågan på narkotika, en accelererande teknisk utveckling och digitalisering, en ökad migration och bristande integration.

För att komma till rätta med saken vill Thornberg bland annat se en stärkt socialtjänst i utsatta områden och skärpta straff för organiserad brottslighet.

Han menar också att polisen lägger för mycket tid på att ta hand om psykiskt sjuka och berusade personer.

– Det är väldigt många unga pojkar och flickor som mår väldigt dåligt i vårt land. Förra året åkte vi på 24 000 självmordslarm, säger Thornberg.

Läs även: Kulturskribenten: Gangsterrap handlar om vithet

Läs även: Man inför rätta för vidbränd katt i ugnen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag