Thorwaldsson vill vinna tillbaka SD-röstare – kallar dem rasister

Foto: Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)
  • Måndag 4 Nov 2019 2019-11-04
E-post 3468

GÖTEBORG När LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson talade hos Vänsterpartiet i helgen gick han till storms mot Sverigedemokraterna och kallade partiet ”rasister”. Detta samtidigt som han försöker vinna tillbaka SD-väljare till Socialdemokraterna.

På Vänsterpartiets partidagar i Göteborg i lördags var det första gången en LO-ordförande höll tal på ett V-arrangemang. Jonas Sjöstedt säger att hans parti och LO har fått en allt tätare kontakt, rapporterar Expressen. Karl-Petter Thorwaldsson klargör att han fortfarande är socialdemokrat.

– Jag tror ärligt talat inte att de (Socialdemokraterna) är jätteoroliga för de vet att samverkan mellan LO och Socialdemokraterna inte är någonting vi ifrågasätter, säger fackbossen till Expressen.

Nyligen visade en mätning att S och SD är så gott som jämnstora bland LO:s medlemmar. Stödet för SD har ökat medan S tappar sympatisörer. Detta ska ha bidragit till LO:s beslut att framträda hos Vänsterpartiet.

– Även om det är en vanlig samhällskritik mot för lite pengar i välfärden etcetera så tar de ändå klivet över till SD. SD har varit väldigt framgångsrika att beskriva våra problem, inte som ett problem att vi inte tar ut skatt på de rika, utan problem med att vi har haft migration, säger Thorwaldsson.

– Där är det svårt för oss i dag att visa våra medlemmar att det här handlar inte om att vara för eller mot invandring. Det här handlar om att vara för eller emot att vi tar ut skatter och satsar på välfärden.

TT rapporterar att Thorwaldsson varnade för fascismen under sitt tal och gick hårt åt SD.

– De vill på fullt allvar ställa LO-medlem mot LO-medlem, och påstå att en svensk löntagare har mer gemensamt med en direktör än en LO-medlem från ett annat land. Att de är rasister vet vi, men vi har inte varit tydliga med att de också är ett högerparti. De försöker slå kilar mellan löntagare och få oron att växa så att fler och fler säger att det enda samhällsproblemet är invandrare, sade han.

LO-bossen tryckte på att ”fajten” måste handla mer om klasskamp och mindre om varifrån man kommer. Något som togs emot med kraftiga applåder från vänsterpartisterna, enligt TT.

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden. Då får du också tillgång till allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag