Tidigare finansministern Anders Borg: S och M borde bilda regering efter valet

Foto: Flickr
  • Måndag 14 maj 2018 2018-05-14
E-post 502

SVERIGE I en intervju berättar en av grundarna bakom Alliansen, tidigare finansministern Anders Borg, att Moderaterna borde överge Alliansen för Socialdemokraterna. Borg menar att en internationell lågkonjuktur kommer slå mot Sverige inom en snar framtid och då krävs det stora, blocköverskridande, regeringar.

Den tidigare moderata finansministern Anders Borg föreslår i Svenska Dagbladets Ekonomistudio att Socialdemokraterna och Moderaterna borde bilda en koalitionsregering efter valet, uppger SvD.

Anders Borg var med och bildade Alliansen som hade makten mellan 2006 och 2014. Trots detta menar han att det är dags för Moderaterna att överge Alliansen och ingå i en regering med Socialdemokraterna.

– Jag tror det blir väldigt svårt för en ny alliansregering att bildas. Det mest sannolika utfallet är att vi får två jämnstora block och SD däremellan på lite under 20 procent, säger han, till SvD och fortsätter:

– Då blir det svårt bilda majoritetsregering. Jag tror det bästa – inte mest sannolika – vore en bred koalitionsregering som inkluderar både M och S.

Borg menar att en regering som inte är blocköverskridande kommer vara förödande för Sverige eftersom en minoritetsregering inte kommer kunna få stöd för sin ekonomiska politik.

Skulle en internationell lågkonjuktur slå mot Sverige så skulle en svag regering inte kunna vidta de ekonomiska åtgärder som krävs för att ta Sverige igenom krisen, varnar Borg för.

Borg menar att Moderaterna måste bestämma sig för om de ska samarbeta med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna efter valet. Vid det tillfället anser Borg att Socialdemokraterna är att föredra i första skedet. Skulle de visa sig vara orimliga får man se över sina alternativ, berättar Borg.

Prova PLUS för 349 kronor i ett halvår. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag