Tidigare moderatpolitiker åtalas för ekobrott – ska ha fört pengar från svenska skolor till Somalia

Abdirizak Waberi (t.v) och elever på Römosseskolan i bakgrunden. Foto: riksdagen.se samt Römosseskolan
  • Tisdag 2 nov 2021 2021-11-02
E-post

Abdirizak Waberi, moderat riksdagsledamot under Reinfeldts tid som statsminister, misstänks för att ha fört ut flera miljoner från svenska friskolor och föreningar till Somalia där han leder ett islamistiskt parti. Nu åtalas Waberi för grov förskingring, rapporterar Aftonbladet.

Waberi är huvudmisstänkt i två utredningar om allvarlig ekonomisk brottslighet. Han har fått sitt pass beslagtaget och är skyldig att anmäla sig till Göteborgspolisen två gånger i veckan då det finns risk för att han lämnar landet.

I den första utredningen där åtal nyligen väcktes misstänks Waberi för grovt bokföringsbrott. Detta då han ska ha fört över sex miljoner kronor till olika mottagare i Somalia, där han också leder ett islamistiskt parti.

Pengarna kom från flera skolor och föreningar som Waberi har eller har haft kontroll över, bland annat muslimska Primus utbildning. Enligt Waberi ska pengarna bland annat ha använts till att bygga upp en fiskeindustri i Somalia.

– Tanken är att återupprätta ett projekt som Sverige och Volvo hade med Somalia under 80-talet där man tillverkar små fiskebåtar och även har frysanläggningar för fisk, hävdar Waberi i förhör enligt Aftonbladet.

I den andra utredning kommer åtal väckas under tisdagen om grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Där ska pengar ha förts till Somalia från islamistiska Framstegsskolan och en annan organisation.

– När det gäller Primus utbildning har han haft den faktiska bestämmanderätten. Han har startat föreningen, disponerat bankkonto, skrivit fakturor, gjort allt detta som normalt ligger på en företrädare, utan att ha en formell ställning i föreningen, säger Henric Fagher, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg som leder båda förundersökningarna mot Waberi, till Aftonbladet.

– Gällande Framstegsskolan har jag inga uppgifter att lämna. Men jag kan bekräfta att han hade en ledande roll i Framstegsskolan innan han lämnade.

Waberi var riksdagsledamot för Moderaterna mellan 2010 och 2014. Han grundade islamistiska Rörmosseskolan 1998 och var i många år skolans rektor. I somras fick han sparken som rektor för skolan, som stängdes av Skolinspektionen i förra veckan.

– Den här typen av skola borde aldrig startats, sade Grundskolenämndens ordförande i Göteborg, Axel Darvik, L, till GT.

Sedan 2017 leder Waberi det islamistiska partiet National Unity Party i Somalia. Han har tackat nej till att svara på frågor från Aftonbladet.  Hans advokat Per Gunnarsson säger att han förnekar brott.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag