Tidigare SD-riksdagsledamot döms till fängelse för miljonhärva

Anders Forsberg. Foto: riksdagen.se
  • Lördag 3 mar 2018 2018-03-03
E-post 158

SKARABORG Anders Forsberg, tidigare riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, döms till ett års fängelse av hovrätten för att ha genomfört överföringar på miljonbelopp mellan sitt partidistrikt och sitt egna bolag. Forsberg överklagade domen som tingsrätten utfärdade under sommaren 2017 men nu har hovrätten gett tingsrätten rätt.

Den tidigare sverigedemokratiska riksdagsledamoten Anders Forsberg får sitt straff på ett års fängelse fastställt av hovrätten. Forsberg döms för att ha genomfört otillåtna överföringar på miljonbelopp från SD Skaraborgs partikassa till ett eget bolag, uppger Expressen.

Under sommaren 2017 dömdes Forsberg i tingsrätten för sin inblandning i den stora förskingringshärvan inom Sverigedemokraterna. Forsberg var kassör i SD Skaraborg och hade under en tid genomfört otillåtna överföringar från distriktet till ett eget bolag på miljonbelopp.

Forsberg erkände att han hade genomfört överföringarna men att det i själva verket rörde sig om ett lån eftersom han hade problem med ekonomin i sitt bolag. Pengarna som Forsberg överförde hade förts tillbaka till partiet och Forsberg pekar på att partiet inte tagit skada av överföringarna. Tingsrätten menade däremot att Forsberg gjort sig skyldig till förskingring.

– Jag tycker att det är absurt. Och jag kommer överklaga, konstaterade Anders Forsberg efter tingsrättsdomen.

Under torsdagen den 1 mars förkunnade Göta hovrätt sin dom i målet. Hovrätten anser att tingsrätten gjorde rätt i sin bedömning och dömer Forsberg till ett års fängelse.

Inför tingsrättsdomen lämnade Forsberg sitt uppdrag som riksdagsledamot för Sverigedemokraterna men ingick i en överenskommelse med partiet om att bli avlönad som konsult i landsbygds- och jordbruksfrågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag