Tidning beklagar sig över att unga inte litar på dem – ”De alternativa medier­na skrev inte en rad om morden i Trollhättan”

Håkan Holmberg är politisk chefredaktör på UNT. Foto: Skärmdump/Wikipedia
  • Torsdag 3 dec 2015 2015-12-03
E-post 389

UPPSALA Upsala Nya Tidning (UNT) beklagar sig över att allt fler unga läsare tappar förtroendet för ”traditionell media” och istället läser ”alternativ media” på internet. – Det handlar om sådana här sajter som inte bedriver normalt nyhetsarbete med källkritik och faktagranskning, säger tidningens politiske chefredaktör Håkan Holmberg.

Det var igår kväll som UNT anordnade ett seminarium om ”liberal opinionsbildning” på Museum Gustavianum i Uppsala som ett led i tidningens 125-årsjubileum. En av dem som talade var kulturjournalisten och krönikören Ulrika Knutson som bland annat pratade om det minskade förtroendet för traditionell media bland yngre läsare.

– Dagens ungdom är ofta nyhetsundvikare och struntar i vad traditionella medier anser är de viktigaste nyheterna, sade hon enligt UNT.

En annan av talarna var tidningens politiske chefredaktör Håkan Holmberg som varnade besökarna för att ta del av så kallade ”alternativmedier” på internet.

– De alternativa medier­na skrev inte en rad om morden i Trollhättan, för det passade inte i deras förutbestämda bild om att invandrare är ett hot mot oss alla. Riktiga medier skriver däremot om detta för att det är viktigt, påstod han.

Holmberg har en bakgrund som politiker och satt mellan 1988 och 1997 i riksdagen för Folkpartiet. Han har dessutom gjort sig känd för att tala öppet om att han donerar pengar till organisationen Expo.

När Nyheter Idag ringer upp Holmberg för att fråga honom hur han definierar en ”alternativ media” förklarar han det såhär:

– De är oftast snarare alternativ till medier. Det handlar om sådana här sajter som inte bedriver normalt nyhetsarbete med källkritik och faktagranskning och som inte har någon ansvarig person som utgivare eller som står för verksamheten.

– De utgår från en bestämd verklighetsbild och söker enbart bekräftelse på de föreställningar eller fördomar de själva har istället för att skildra verkligheten sakligt och opartiskt som normala medier gör.

Är Fria Tider ett exempel på alternativ media?

– Fria Tider, det är ju ett typisk sådant här alternativ till riktiga medier.

Men Fria Tider hade ju väldigt mycket rapportering om Trollhättemorden?

– Det är mycket möjligt att det just i det fallet inte stämmer, men det stämmer naturligtvis för väldigt många.

Är Avpixlat också en sådan här ”alternativ media”?

– Ja, i praktiken är det ju det. Visst är det det, självklart.

Men de skrev ju också om morden i Trollhättan?

– Ja, jag har inte haft möjlighet att kontrollera det, men det är många som följer den här sortens så kallade alternativmedier som har gjort den här iakttagelsen att det var väldigt lite sådant här och det är den bild jag har också. Sedan kanske det inte gäller för alla.

Han kan däremot inte svara på om han tycker att Nyheter Idag borde klassas som ”alternativ media” eller inte, tidningen har både ansvarig utgivare och är ansluten till det pressetiska systemet.

– Det är ju bra det, men det finns ju åtskilliga som inte har det överhuvudtaget, säger han.

När Nyheter Idag därefter försöker ställa en fråga om det verkligen är konstigt att unga läsare tappar förtroendet för traditionell media när han, som representant för en av Sveriges större lokaltidningar, inte tycks tala sanning vid ett seminarium för allmänheten bryts samtalet. När vi ringer upp igen får vi förklaringen:

– Det var jag som lade på, jag har fått lite mer kunskap om vad Nyheter Idag förefaller vara och jag har ingen lust att prata med dig.

Sedan lägger han på luren igen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag