Tidningen Arbetaren namnger tre på Aftonbladets redaktion för våldtäkter och övergrepp

Foto: Janders/Faksimil
  • Fredag 10 Nov 2017 2017-11-10
E-post 222

SVERIGE Tidningen Arbetaren, som ägs av Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC), namnger i en artikel tre män på Aftonbladets redaktion som anklagas för våldtäkter och andra sexuella övergrepp.

Den syndikalistiska tidningen skriver att man pratat med kvinnor som utsatts för männen. En av de utpekade männen är Fredrik Virtanen, som Aftonbladet sedan tidigare tillkännagett att han får lämna tidningens ledarredaktion mot bakgrund av anklagelserna. De övriga två är en välkänd person inom Schibstedt-koncernen som tidigare jobbat på Aftonbladet samt en känd journalist som fortfarande jobbar på kvällstidningen.

En fjärde man, en komiker som anklagats för bland annat våldtäkt, namnges också i artikeln liksom förre länspolismästaren Göran Lindberg som 2010 dömdes för bland annat grov våldtäkt.

Arbetarens skribent Tommy Sundvall skriver att dessa är män som ”till viss del byggt sina karriärer på att de är vänster, feminister och antirasister” samtidigt ”beter de sig som de grövsta sexister; drogar och våldtar kvinnor, tafsar, kommer med obehagliga erbjudanden om kokain och analsex”.

För Bonniers branschtidning Resumé försvarar Arbetarens chefredaktör Toivo Jokkala beslutet att namnge männen. Han säger att man valde att namnge de två medarbetarna på Aftonbladet som tidigare inte offentliggjorts för att hinna före de så kallade ”alternativa medierna”.

– Vi kom också i ett läge där namnen började dyka upp i icke-traditionella medier på högerkanten. Det är viktigt att de inte ska få stå ensamma och säga: ”Vi säger sanningen” och anklaga oss för att mörka på grund av att det handlar om folk i vår egen bransch, säger han till Resumé.

FAKTA: Så arbetar Nyheter Idag

Nyheter Idag väljer att inte publicera namn på två av de anklagade männen på Aftonbladets redaktion. Bedömningen är att anklagelserna är så pass grova att publicitetsskadan är oförsvarlig vid en namnpublicering. Det handlar om anklagelser om brott som i första hand ska hanteras av rättsväsendet.

När det gäller anklagelserna mot Fredrik Virtanen har såväl Aftonbladet som Virtanen öppet kommenterat anklagelserna. I och med det har såväl tidningen som Virtanen själva trätt fram i offentligheten. Då görs en annan bedömning.

Bedömningen om namnpublicering kan komma att ändras i framtiden om nya uppgifter framkommer. Nyheter Idag är anslutet till det pressetiska systemet. Du kan läsa mer om det här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag