Tiggare bajsar i barnens sandlådor i Stockholm

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 22 feb 2020 2020-02-22
E-post

STOCKHOLM Utländska tiggare som övernattar och bajsar på skolgårdar i Stockholm har blivit en vanlig företeelse. Nu tvingas man till olika säkerhetsåtgärder för att få stopp på snusket.

Lokaltidningen Mitt i rapporterar att folk som övernattar på Gustav Vasa skolas skolgård i Vasastan i Stockholm har blivit ett återkommande problem. Personerna använder också barnens sandlåda för att uträtta sina behov.

Problemet bekräftas av Peter Jönsson, styrelseordförande på Skolfastigheter i Stockholm AB, SISAB, som äger och förvaltar merparten av stadens skolor och förskolor.

– Det har förekommit att EU-migranter har bott på skolgården och förorenat, så då måste vi vidta åtgärder, säger han.

SISAB har anlitat ordningsvakter för att patrullera på skolgården och avvisa de som övernattar där. Man ska även sätta upp ny belysning och hägna in sandlådan och den plats där personerna brukar sova med stängsel.

Problemet är inte unikt för Gustav Vasa skola. Dagligen måste man sanera skol- och förskolegårdar i kommunen där folk har tillbringat natten.

– Så fort vi får en signal från skolan om att något har hänt så kommer vi ut direkt. Just det här med EU-migranter är inget nytt utan det pågår över hela staden, säger Peter Jönsson.

På Hälsobrunnens förskola har man samma bekymmer med nattliga besökare. Nu måste lekplatsen saneras och under tiden får barnen inte vistas ute, skriver förskolan i ett mejl till Mitt i.

– Det är inte roligt för oss, inte för personalen heller. De måste tydligen städa där varje morgon, berättar Anders Lindström som är pappa till en treåring.

Läs även: Arabiska huvudspråk på svensk förskola: ”En utmaning”

Läs även: Misshandeln av flickan i Haninge: Filmningen polisanmäld

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag