Tiggarna i Malmö ockuperade stadshuset – Kräver mark för nytt läger

Tiggarna protesterade i kommunhusets foajé. Foto: Pontus Andersson
  • Tisdag 17 Nov 2015 2015-11-17
E-post 81

MALMÖ Flera av de tiggare som blivit avhysta från en industritomt i Malmö vägrar ge upp drömmen om ett nytt tiggarläger. På tisdagen ockuperades foajén till kommunhuset i Malmö med krav om en ny tomt att bo på. – Vi står fast vid vårt beslut om att inte erbjuda en alternativ boplats, blev svaret från kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Situationen med tiggare, även kallat EU-migranter, har på inget sätt blivit bättre i Malmö sedan kommunen tog beslut om att riva ett läger på en industritomt. Tiden efter avhysningen har tiggarna protesterat utanför stadshuset i Malmö och under tisdagen ockuperades foajén för att sätta press på politikerna.

Kravet från de protesterande är att kommunen ordnar med en ny tomt där ett nytt tiggarläger kan byggas och under tisdagen framfördes önskemål om att få ett möte med kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), något som till slut ägde rum. Men svaret blev inte det tiggarna hade önskat sig.

– Vi står fast vid vårt beslut om att inte erbjuda en alternativ boplats, förklarade Stjernfeldt Jammeh för tidningen Sydsvenskan.

I mötet med kommunstyrelsens ordförande närvarade även Jonas Bjärby, känd från SVT Uppdrag Granskning, som länge engagerat sig för tiggarna i Malmö, berättar Sydsvenskan.

Gick lugnt till

Nyheter Idag har talat med kommunalrådet Magnus Olsson (SD) i Malmö som arbetar i kommunhuset. Han såg protesterna i foajén och han berättar att det gick lugnt till trots omständigheterna. Olsson förklarar att tiggarna bott under en viadukt under en väg mitt emot stadshuset en tid och att de fått hjälp och stöd av aktivister.

– De satte sig i foajén med olika plakat. Det stod på plakaten att de ville ha mark och att ”ge oss ett hem”, säger Olsson till Nyheter Idag.

Olsson förklarar att han har samma inställning som Socialdemokraterna, alltså att kommunen inte ska upplåta någon mark till ett nytt tiggarläger. Han tror också att protesterna kommer fortsätta under morgondagen.

Nyheter Idag har även sökt Jonas Bjärby för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag