Tiggerilobbyn rasar över SD-kampanj mot tiggeriet: ”Möjliggör folkmord”

Detta är budskapet som möter resenärer på Östermalms tunnelbanestation. Foto: Roger Sahlström
  • Måndag 3 aug 2015 2015-08-03
E-post 944

STOCKHOLM Efter att Sverigedemokraterna lanserat en kampanj mot tiggeri på Östermalms tunnelbanestation rasar nu kritiker i sociala medier. ”Kan man anmäla SD för förtal för att de svartmålar tiggare”, frågar sig en kritiker på Twitter under hashtag #SLSpriderRasism.

Under måndagen möts resenärer på Östermalms tunnelbanestation i Stockholm av en omfattande SD-kampanj mot tiggeri. Med ett budskap skrivet på engelska ursäktar sig partiet för oredan, men lovar att få det åtgärdat fram till nästa valår 2018. Trots att det finns en växande opinion i Sverige mot fenomenet tiggeri är inte alla människor lika imponerade av kampanjen.

Nu rasar en grupp människor i sociala medier som bäst kan beskrivas som en tiggerilobby. Under hashtaggen #SlSpriderRasism rasar det in upprörda inlägg på twitter över kampanjen som ska pågå i två veckor. En del går så långt i sin kritik att de menar att kampanjen som nu pågår är en ”avhumanisering” och att det i förlängningen ”möjliggör folkmord”.

SD slår ifrån sig kritiken

Trots de stora protesterna mot Sverigedemokraternas kampanj väljer presschefen Henrik Vinge att inte backa på grund av kritiken. Istället menar han att det är en fullt rimlig kampanj då stadsbilden har ändrats på grund av tiggeri och att många turister upplever ett annat Stockholm än hur det såg ut för 10-20 år sedan.

– Rumänien, som de flesta människorna kommer ifrån, är medlemmar i EU. Eftersom de är det har de vissa skyldigheter mot sina medborgare. Sverige är ett av de länder i EU som är de största nettobidragsgivarna medan Rumänien är ett av de som får mest pengar. Vi hjälper redan som det är i dag med att hantera problem i det landet. Det kan inte vara som det är i dag att vi ger Rumänien bistånd att hantera fattigdomen på hemmaplan men också tar emot alla fattiga och hjälpa här. Det har vi inte råd med. Vi kan inte hjälpa alla världens fattiga. Det är bara så. Ska rumänerna kunna lösa sin fattigdom måste det ske i Rumänien. Det kan inte ske i Sverige, säger Henrik Vinge till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till Nyheter Idag ska kampanjen ha kostat 360 000 kronor.

Nedan kan du se ett urval av reaktioner på Twitter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag