Timbro: Avskaffa föräldraledigheten och ge mer till bankerna

Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Tisdag 27 feb 2018 2018-02-27
E-post 244

STOCKHOLM Timbro vill avskaffa föräldraledigheten och istället förmå svenska föräldrar att belåna sig för att kunna spendera tid med sina barn. Det framgår av en debattartikel skriven av Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro. 

Sveriges offentliga utgifter ligger på en hög nivå, bland annat till följd av en massiv migration, men också för att svenskar åtnjuter en hög grad av välfärd.

Nu kommer den politiska tankeverksamheten Timbro med en lösning för att få ner kostnaderna: slå sönder den svenska föräldraledigheten.

Det är på Aftonbladet debatt som Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro, argumenterar för att svensk föräldraledighet utgör ett problem för Sverige. Anledningen är att den kostar pengar.

I debattartikeln riktar Steijer bland annat beröm till Sveriges regering, som man menar är en halvt allierad part i att försämra föräldraledigheten.

”Den statliga utredning som presenterades innan jul tyder på att regeringen insett problemet, bland annat föreslås att ledigheten kortas med en månad. Ett steg åt rätt håll – men det räcker inte”, tycker Steijer. 

Föräldraledigheten ska till att börja med halveras, enligt Timbro.

”På kortare sikt föreslår vi att föräldraledigheten halveras till totalt 8 månader, som föräldrarna kan disponera mellan sig eller överlåta till annan vuxen.”

Genom att försämra välfärden för medborgarna kommer de betala i mindre i skatt men istället ge mer pengar till bankerna. På längre sikt vill Timbro nämligen avskaffa föräldraledigheten helt, så att svenska föräldrar måste belåna sig för att kunna spendera lika mycket tid med sina barn.

”Det skulle innebära en utgiftsminskning på 15,6 miljarder kronor per år och en möjlighet att sänka arbetsgivaravgiften med 0,9 procentenheter”

”För att knyta kostnaden för föräldraledigheten till individen, bör föräldrapenningen därför på sikt ersättas med ett lån, likt studielånet.”

Timbro finansieras av Svenskt Näringsliv.

Är Timbros förslag vettigt?
656 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag