Timothy, 21, döms till 14 års fängelse för brutala mordet på 19-åriga Victoria Örnberg

Timothy Kombrecht, mitten, dömdes igår till 14 års fängelse. Foto: Privat/PolisenFoto: PolisenFoto: Polisen
  • Onsdag 2 aug 2017 2017-08-02
E-post 2474

UPPSALA 21-årige Timothy Kombrecht dömdes igår till 14 års fängelse för det brutala mordet på sin 19-åriga flickvän Victoria Örnberg i Uppsala på luciadagen ifjol. Uppsala tingsrätt konstaterar att Timothy mördade den 19-åriga kvinnan genom att skära av henne halsen.

Det är under förmiddagen den 13 december ifjol som brandkåren larmas till Hällbygatan i Uppsala med anledning av en lägenhetsbrand. Liggande på rygg på en säng inne i den brandhärjade bostaden hittar brandmännen en livlös ung kvinna.

En av brandmännen lyfter upp och bär ut kvinnan till ambulanspersonalen. Men kvinnan, vars kropp är illa tilltygad, är redan död. Så här skriver en polisman som larmas till platsen:

”Jag har arbetat som polis sedan 2010 och har sett en hel del hemska saker men detta är det värsta hittills. Det ser ut som att någon har försökt att stycka kroppen genom att börja med armarna”.

Den döda kvinnan är 19-åriga Victoria Örnberg. På ett fält i närheten pekar ett vittne ut hennes pojkvän Timothy Kombrecht för polisen. Han har setts fly från lägenheten i samband med branden.

Två poliser tar upp jakten på den utpekade mannen.

– Polis! Visa händerna! skriker den ene av dem medan han närmar sig den misstänkte.

Timothy Kombrecht lägger händerna på huvudet, går ned på knä och överlämnar sig utan motstånd. Han berättar för poliserna att hans flickvän Victoria Örnberg är död.

Väninnan: Hon var en ”spänningssökare”

I förhör berättar en före detta väninna för polisen att hon och Victoria visste allt om varandra och i princip ”satt ihop” fram till sommaren 2016.

Men Victoria var, enligt väninnan, en ”spänningssökare” som drogs till kriminella invandrare i 30-årsåldern. Hon ville festa, började använda droger och lockades av män som körde ”flådig BMW”.

– De stod i stort sett på rad för att få sätta på henne, berättar väninnan.

Hon oroades av Victorias drog- och festvanor och berättade om situationen för sin egen mamma. Det gjorde att Victoria ”tog avstånd” ifrån henne och de tappade kontakten med varandra.

Samtidigt som Victoria bryter kontakten med väninnan blir hon tillsammans med Timothy Kombrecht, en flerfaldigt brottsdömd ung man. Han är emellertid främst känd av polisen för stölder, skadegörelser och ringa narkotikabrott.

Victorias förhållande med Timothy är stormigt och tycks våldsamt. På en lapp som polisen hittat och som hon skrivit till pojkvännen bekymrar hon sig över att han inte kan hantera sitt alkoholintag. Även en granne berättar att paret grälat under morgonen dagen då hon mördas.

Vid fyratiden på morgonen dagen för mordet svarar Victoria på en annons om en bostad.

”Hej! Jag skriver angående din annons om uthyrning av din lägenhet och skulle vilja anmäla mitt intresse för den. Jag är 19 år och är anställd på en restaurang i Uppsala där jag jobbar som kock och servitris sen 1 år tillbaks”, inleds mejlet.

Får halsen avskuren

Vad som händer därefter är väldigt oklart och Timothy har inte vare sig erkänt eller förnekat att han mördat sin flickvän. I polisförhör säger han bara att han inte minns något av händelsen.

Domstolen skriver att Timothy ”berövat Victoria Örnberg livet genom att utsätta henne för omfattande skarpkantat och trubbigt våld. Yttre förblödning till följd av skarpkantad skada på halsen med skärskada i vänstra halspulsådern och total delning av vänstra inre halsvenen har orsakat döden.”

Polisens tekniker har hittat blodspår på flera platser i lägenheten och Victoria har knivhuggits inte mindre än 21 gånger. Det handlar enligt domstolen om ett ”utdraget händelseförlopp” där omständigheterna är ”synnerligen försvårande”. Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande var Timothy inte under påverkan av en allvarlig psykisk störning när han begick dådet.

Efter mordet har 21-åringen först försökt stycka kroppen för att därefter anlägga flera bränder i lägenheten, troligen i syfte att förstöra kroppen och alla spår från mordet.

Under gårdagen dömdes han till 14 års fängelse för mord, mordbrand och brott mot griftefriden. Han ska dessutom betala skadestånd till Victoria Örnbergs anhöriga.

Timothy Kombrecht är född i Sverige till föräldrar som även de är födda i Sverige.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag