Tingsrättshandläggare blev kär i gängkriminell och läckte hemliga uppgifter

Bild från hemlig kameraövervakning.
  • Fredag 10 nov 2023 2023-11-10
E-post

STOCKHOLM Nu åtalas en handläggare vid Attunda tingsrätt för att bland annat ha läckt uppgifter om hemliga övervakningsmedel riktade mot medlemmar i ett kriminellt nätverk. Anledningen: att ställa sig in hos en kille.
– Hon var så förtjust och lite kär, säger en väninna i förhör.

När polis märkte att flera individer i det kriminella Turebergsnätverket i Sollentuna ändrade sina beteenden då de stod under hemlig övervakning kunde de bara dra en slutsats: att de blivit varnade av någon inom rättsväsendet. Under utredningen kom misstankarna att riktas mot en 32-årig kvinna anställd som handläggare vid Attunda tingsrätt.

Kvinnan kom i början av året i kontakt med en 23-årig man med flera kopplingar till det kriminella nätverket, och hon blev snabbt intresserad av honom.

– Hon var förtjust i honom och sen att han inte var så intresserad utav henne. Det var vad jag fick höra från hennes sida, att hon verkligen ville dejta honom, träffa honom, hon var så förtjust och lite kär, småkär, uppger en av kvinnans vänninor i förhör.

Sannolikt var det därför hon började läcka sekretessbelagda handlingar som rörde medlemmar i Turebergsnätverket och i någon utsträckning även information om individer ur det rivaliserande Jakobsbergsnätverket.

Polisens spanare lade märke till att gängmedlemmar var mycket intresserade av ett dokument de fått skickat till sig.

I flera förhör erkände kvinnan sig skyldig till de flesta misstankar, men mot slutet av utredningen vände hon tvärt och menar nu att hon hittade på saker i tron att hon då skulle släppas tidigare ut häktet.

Lät gängkrimnell surfa fritt på hennes arbetsdator

En uppgift som kvinnan inledningsvis tillstått är att hon vid ett tillfälle den 1 maj hade tagit med sig sin arbetsdator hem och samtidigt bjöd dit sin gängkriminelle älskling som via datorn kunde ta del av flera sekretessbelagda handlingar. I de sista förhören nekar hon dock till detta och hävdar att hon var ensam hemma den dagen. Men då hon får frågan vem det var som tillbringade två timmar med att porrsurfa på hennes telefon har hon inget svar.

Relationen med den gängkriminelle tog slut i mitten av september och i ett avlyssnat samtal mellan kvinnan och en väninna är hon väldigt ledsen över att det tagit slut. Väninnan konstaterar dock krasst att ”du är bara en golare för honom.”

Kvinnan står åtalad för bland annat grovt brott mot tystnadsplikt och grovt dataintrång.

Läs även: Polisanställd döms – läckte information till sin kriminelle sexpartner

Läs även: Häktesvakt gick kriminellas ärenden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag