Tino Sanandajis jobberbjudande till Lars Ohly: ”Läs in min ljudbok”

Ohly får jobbet som ljudboksinläsare om han bara tackar ja, lovar Sanandaji. Foto: Wikimedia Commons / Frankie Fouganthin
  • Tisdag 21 mar 2017 2017-03-21
E-post 9576

SVERIGE När Nyheter Idag ringer runt för att hitta ett arbete åt Lars Ohly får vi till slut napp. Nationalekonomen Tino Sanandaji behöver någon som kan läsa in ljudboksversionen av den nyutkomna boken ”Massutmaning” – Jag kommer betala avtalsmässig lön, lovar Sanandaji i telefonen.

Tidigare har Nyheter Idag berättat att Vänsterpartiets före detta partiledare Lars Ohly har sökt 15 olika jobb, utan resultat. När han talade med Sveriges Radio P1 förklarar han att det är lättare för exempelvis före detta aktiva socialdemokrater eller moderater att hitta ett jobb efter sin roll i politiken.

– Det finns en smärta i det här därför att jag tycker jag har oerhörda kunskaper och erfarenheter från min tid i politiken och jag har ju jobbat med väldigt många frågor, arbetsmarknad, internationella frågor, kulturfrågor, funktionshindersfrågor och många andra. Så jag tycker jag har både bred erfarenhet och god kompetens men den räknas inte riktigt, säger Lars Ohly.

Nyheter Idag har ringt till tre olika profiler med koll på politik och samhälle för att undersöka om det finns något bra tips, eller rentav ett ledigt jobb, som kan passa den före detta partiledaren. Och det kom att visa sig finnas gott om förslag.

Stig-Björn Ljunggren: ”En PR-byrå”

När Nyheter Idag når den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren över telefon har han precis druckit en öl till sin sjömansgryta. Han berättar att Ohly skulle passa bra inom PR-branschen.

– En PR-byrå tycker jag. Han är en bra analytiker. Med sin ideologiska bakgrund kan han analys. Vi som har läst Lenin ser alltid bakom ett extra hörn.

Staffan Danielsson (C): ”Kubas eller Venezuelas ambassad”

En annan som har tips till Lars Ohly är Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson. När Nyheter Idag når honom över telefon arbetar han i sitt kontor inne i riksdagen, trots att klockan är 20.38 på tisdagskvällen.

Han tror att Ohly skulle fungera bra på en ambassad någonstans i världen.

– Jag kom att tänkta på en lämplig ambassad, Östtysklands finns inte kvar. Men Kuba finns ju, även Venezuela. I de länderna tror jag hans kvalitéer skulle uppskattas.

– Sen kan jag tänka mig att några statliga monopolföretag kan uppskatta hans tjänster. Systembolaget är väl alldeles utmärkt, men vi har även andra statliga kolosser som som möjligen skulle uppskatta hans enträgna arbete för att allt ska vara statligt.

Tino Sanandaji: ”Jag söker någon som kan läsa in ljudboksversionen”

I det tredje samtalet Nyheter Idag ringer för att hitta ett arbete åt Lars Ohly går det betydligt bättre än tidigare. När vi talar med nationalekonomen Tino Sanandaji är det tydligt att han förstår vilken sits som Ohly befinner sig i.

– Jag läste nyheten om Ohly och det är lite trist. Lars Ohly påminner om många invandrare från Iran som jag sett, som kommer till Sverige i 50-årsåldern och däröver, och som haft professionell karriär i sitt land men i Sverige inte får några jobb alls. Det är inte bara en fråga om pengar utan även om att känna sig behövd.

Sanandaji poängterar att det är viktigt att ta tillvara på människors kompetens. Han säger att det handlar inte bara om att staten ska få in skattepengar, utan även att det är viktigt på ett individuellt plan. Själv sitter han hemma i sin bostad och arbetar med översättningen av sin bok ”Massutmaning” till norska där titeln kommer vara ”Kjempeutfordring”.

– Det stora diskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden som vi sällan talar om är åldersdiskriminering. Mitt tips i första hand vore att söka ett chefstjänstemannajobb hos kommuner eller någon kulturorganisation. Men jag kan också ge ett konkret tips till honom, jag söker någon som kan läsa in ljudboksversionen av ”Massutmaning” och jag funderade på Sven Wollter men Lars Ohly har nästan lika bra röst.

Är du seriös nu?

– Det är inte ironiskt eller sarkastiskt, utan han får jobbet om han tackar ja. Jag kommer betala avtalsmässig lön. Jag har sett att han på sociala medier kallat mig nazist och högerextrem, jag tror inte att han läst min bok utan det är en förutfattad mening han har. Genom att läsa upp ljudboken får han en chans att faktiskt läsa boken.

Om Ohly tackar ja till erbjudandet återstår att se, men Sanandaji är övertygad om att det kan finnas flera fördelar som väntar om Ohly kan tänka sig att läsa in ljudboken.

– Lars Ohly och många i hans generation behöver uppdatera sin världsbild från de politiska idéer de tog in när de var unga och bli medvetna på det nya klassamhället som håller på att växa fram, avslutar Sanandaji.

Ska Ohly tacka ja till jobbet?
7260 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag