Tiotal IS-jihadister integreras i Örebro – skaffar familj, pluggar, jobbar och begår brott

Montage. Grafik: Youtube/Nyheter Idag
Montage. Grafik: Youtube/Nyheter Idag
  • Tisdag 19 sep 2017 2017-09-19
E-post 3238

SVERIGE Ett tiotal islamister från Vivalla i Örebro som krigat för den sunnimuslimska terrorgruppen Islamiska staten har återvänt till staden. Det rapporterar SVT.

Enligt områdespolisen Fredrik Malm som gjort sig känd för att försöka bättra på den ökända stadsdelens rykte försöker jihadisterna nu återintegrera sig i det svenska samhället. Han säger till det statliga TV-bolaget att islamisterna gör lite olika saker; någon har familj, en annan utbildar sig och ytterligare någon annan har ett skattefinansierat så kallat ”beredskapsjobb”. Ett par av återvändarna är dömda eller utreds för brott.

Totalt beräknas ett tjugotal personer ha rest från Vivalla till Mellanöstern för att slåss för IS. Fyra av dem har enligt deras anhöriga dödats, antingen i markstrider eller flyganfall. Flera av dem som är kvar uppges försöka fly tillbaka till Sverige igen efter IS nederlag i kriget. Malm säger att det alltid går rykten om att folk dödats eller är på väg tillbaka.

Säkerhetspolisen (Säpo) bedömer att det finns tusentals radikala islamister i Sverige. Antalet har ökat kraftigt de senaste åren. Vivalla är enligt Säpo ett av de områden i Sverige där koncentrationen av radikala islamister är som störst. Örebro försöker därför avradikalisera terroristerna, bland annat genom att erbjuda dem skattefinansierade jobb.

Vad tycker du att man ska göra med jihadisterna?
6548 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag