Tittarna rasar i sociala medier efter Skavlans intervju med Åkesson

Jimmie Åkesson gästar Skavlan i SVT. Foto: svtplay.se
  • Lördag 28 mar 2015 2015-03-28
E-post 7837

LONDON Efter fredagens teveprogram ”Skavlan” i SVT rasar nu tv-tittarna i vad som uppfattades vara en sorts mobbing mot den inbjudne gästen Jimmie Åkesson. – Jag har alltid gillat Skavlan men fy fan vad illa han betedde sig mot Jimmy Åkesson. Ta in en person som kämpar så och mår så dåligt bara för att förnedra honom i TV. Du borde skämmas, lyder en av kommentarerna på Skavlans Facebooksida efter programmet.

Allt sedan det blev känt att Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle gästa Skvalan i SVT har debatten gått het. Tidigare i veckan kunde Nyheter Idag berätta att medieprofiler i Sverige reagerat mycket negativt på Åkesson skulle få lov att vara med i ”mys-tv”. Men efter att programmet sänts på fredagkvällen stod det klart att det var allt annat än mys. Tvärtom blev Åkesson hårt ansatt med frågor om vad bland annat tidigare uteslutna medlemmar i SD har sagt och gjort.

Trots att Åkesson berättat att han numera äter antidepressiva mediciner och får tala med psykolog valde Skavlan att gå fram stenhårt med kritiska frågor. Detta har fått tv-tittarna att reagera mycket starkt mot Skavlan, både i Norge och i Sverige. Kritiker menar man att det var närmast en form av mobbing, samtidigt som uttalade motståndare till Sverigedemokraterna ger beröm till Skavlan.

– Det var något av det mest pinsamma jag sett! Jag har alltid gillat Skavlan men fy fan vad illa han betedde sig mot Jimmy Åkesson. Ta in en person som kämpar så och mår så dåligt bara för att förnedra honom i TV. Du borde skämmas, lyder en av kommentarerna på Skavlans Facebooksida.

Och det är hundratals personer som i skrivande stund uttryckt liknande kritik – såväl från Sverige som från Norge på Facebooksidan. Även på Twitter rasar människor efter att ha sett programmet.

Skavlan får beröm – av journalister

Det är samtidigt inte alla som rasar mot Skavlans intervju med Åkesson. På Twitter möter Skavlan även beröm, inte minst från kollegor i branschen. Nedan ser du två tweets från personer som beskriver sig själva som journalister på sin Twitter-presentation.

Även Veronica Palm från Socialdemokraterna passar på att ge en känga till Åkesson när han försöker komma tillbaka från utbrändhet. Hon kallar Åkessons parti Sverigedemokraterna för ”fascister”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag