Tjänstemän flyttar in i familjehem: Så assimilerar kommunistpartiet muslimer i Kina

Foto: Flickr
  • Fredag 15 Dec 2017 2017-12-15
E-post 382

KINA För att assimilera muslimer i den nordvästra provinsen Xinjiang skickar nu kinas kommunistparti tjänstemän in i folks hem för att lära dem om kinesiska normer och värderingar. Kinesiska myndigheter har under en längre tid brottats med att uigurer i Xinjiang följer islamiska traditioner och inte talar kinesiska.

I den nordvästliga delen av Kina ligger provinsen Xinjiang, som har en stor befolkning av muslimska uigurer, den uiguriska befolkningen är ungefär 50 procent av den totala befolkningen i provinsen. Området har länge varit ett problem för det styrande kommunistpartiet i Kina eftersom den muslimska befolkningen följer islamiska traditioner och inte talar rikskinesiska.

Efter kinesiska kommunistpartiets senaste kongress fastslogs att partiet ska jobba emot separatism i landet och provinser som Xinjiang ska införlivas i resten av Kina. En del i denna plan är att assimilera den muslimska befolkningen i Xinjiang, uppger Sveriges Radio.

För att motverka separatism har kommunistpartiet tidigare förbjudit vanlig religionsutövning som till exempel fasta och bön, även förbud mot långa skägg, huvuddukar och religösa namn har införts.

Nu flyttar tjänstemän in i hemmen hos uiguriska byar med egen packning för att äta, bo, arbeta och studera tillsammans med de muslimska familjerna. Tjänstemännen ska genom sin närvaro få de muslimska familjerna att förstå och acceptera kinesiska samhällets normer och värderingar.

Kampanjen för ett enhetligt Kina är mycket mer aggressiv i Xinjiang på grund av den stora muslimska befolkningen. Enligt kinesiska myndigheter beror den särskilda behandlingen på att motverka terrorism från regionen. Under åren har en del våldsamma, muslimska, extremister kommit från provinsen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag