Tjeckiens president portar USA:s ambassadör från Pragborgen

Pragborgen har varit hem för både kungar och kejsare innan Miloš Zeman flyttade in. Bilden är ett fotomontage.
  • Måndag 6 apr 2015 2015-04-06
E-post 65

PRAG Tjeckiske presidenten Miloš Zeman kommer vara den ende representanten för EU-land som närvarar under ceremonin för 70-årsdagen av andra världskrigets slut i Moskva i maj. Presidenten har kritiserats hårt och har bland annat svarat med att porta den amerikanske ambassadören Pragborgen.

Den nionde maj kommer en minnesdag för andra världskrigets slut att hållas i Moskva. Till följd av den ryska interventionen i Ukraina har de allra flesta europeiska ledare valt att inte närvara, alla utom en.

Tjeckiens president Miloš Zeman har alltid gått sin egen väg, vilket han även gjort i fallet med den ryska minnesceremonin. I stället är det amerikanerna som fått ta emot den socialdemokratiske politikerns ilska.

Efter att den amerikanske ambassadören i Prag uttryckt sig kritiskt om Tjeckiens beslut att skicka representanter till Moskva och bland annat menat att det skulle vara pinsamt om Zeman kom dit som ende europé, har Zeman i sin tur ilsknat till och beslutade igår att porta ambassadören Andrew Schapiro från Pragborgen, där presidenten har sitt residens.

– Jag kan inte föreställa mig att Tjeckiens ambassadör i Washington skulle rådgiva den amerikanske presidenten om var han borde resa, sa Zeman till Parlamentni Listy.

Rör upp känslor till höger och vänster

Presidentposten i Tjeckien är enbart ceremoniell. Detta är dock något som inte hindrat Miloš Zeman från att säga vad han tycker om allt mellan himmel och jord.

I slutet av 2014 medverkade den tjeckiske politikern i ryska Channel One där han kritiserade EU och USA för sanktionerna mot Moskva, samtidigt som han hävdade att situationen i Ukraina enbart handlade om ett inbördeskrig.

Han har även rört upp känslor på andra håll i världen under sin tid som offentlig person. I maj ifjol fick han stora delar av den islamiska världen att se rött efter att ha citerat Koranen och påpekat att de araber som vill massmörda judar är ociviliserade. När Islamiska konferensorganisationen senare krävde en ursäkt svarade hans stab att någon sådan inte skulle kunna komma på fråga.

– President Zeman har inga som helst intentioner att be om ursäkt. Presidenten ser det som blasfemi att be om ursäkt för att ha citerat en helig islamsk text, fick den muslimska organisationen veta då.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag