Tjeckiska underrättelsetjänsten avslöjade tre ryska spioner

Den tjeckiska underrättelsetjänstens högkvarter utanför Prag. Foto: Wikipedia
  • Torsdag 12 mar 2015 2015-03-12
E-post 42

TJECKIEN Tjeckisk underrättelsetjänst har avslöjat tre ryska diplomater som verksamma spioner. Ryssland svarar med att utvisa två tjeckiska diplomater och stämningen i Europa har med ens trappats upp ytterligare.

Sedan förra året har den tjeckiska underrättelsetjänsten, Säkerhetsinformationstjänsten, BIS, avslöjat tre ryska diplomater som spioner.

BIS avslöjade den förste spionen, en rysk diplomat verksam i ett annat land, redan i somras. Tjeckiska myndigheter la dock locket på och den spionanklagade mannen fick snabbt lämna landet, rapporterar Pragbaserade nyhetsmagasinet Respekt.

Under veckorna som följde identifierades ytterligare två ryska tjänstemän som ansvariga för spionverksamhet, denna gång mot Tjeckien. En av männen var anställd vid den ryska ambassaden i Prag medan den andre just skulle inleda sitt diplomatiska uppdrag i samma stad.

För att inte den stundande diplomatiska krisen skulle eskalera valde man att inte utvisa de båda männen direkt, utan istället enbart vägra att förnya deras visum och inte ge dem uppehållstillstånd.

Utrikesministern söker ett modus vivendi

Ryssland har svarat på Prags handlingar genom att själva kasta ut två tjeckiska diplomater från landet.

Det tjeckiska utrikesdepartementet har inte velat kommentera Rysslands agerande, men till Prague Post har utrikesminister Lubomír Zaorálek sagt att Tjeckien måste försöka finna ett sätt att arbeta balansera relationen med Ryssland, för att kunna fortsätta de diplomatiska förbindelserna.

– Varje handling från en sida medför en handling av den andra sidan, sa han till den tjeckiska tidningen.

BIS har redan tidigare rapporterat om att ett stort antal ryska spioner kan operera från den ryska ambassaden i Prag. Bland annat har man uttryckt misstänksamhet mot den stora mängd personal som finns på ambassaden. Respekt skriver att antalet idag uppgår till 125 anställda, vilket kan jämföras med USA:s 70 anställda eller Kinas 28.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag