Tobias Billström testar nytt vapen mot utanförskap – ”mobilwebb”

Gruppledare i riksdagen för Moderaterna Tobias Billström. Foto: Björn Bergman / photo2be.com
  • Onsdag 6 aug 2014 2014-08-06
E-post

STOCKHOLM Nu testar migrationsminister Tobias Billström en ny metod för att minska utanförskapet, en ”mobilwebb”, enligt ett pressmeddelande från företaget Mobilearn. Nyheter Idag har talat med en användare av tjänsten som sågar den längs med fotknölarna.

Den nya mobiltjänsten syftar till att underlätta och snabba upp nyanlända människors integration och etablering i Sverige. Den har utvecklats av det entreprenöriella företaget Mobilearn i samarbete med kommuner och svenska myndigheter, såsom Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Skatteverket.

-Det är en mobilwebb, ingen vanlig app. Tjänsten kom i bruk den 28 april i år och ett 20-tal kommuner har redan köpt in den för att börja använda den i olika sammanhang, säger Magnus Winterman, presstalesman på Mobilearn, till Nyheter idag.

I korthet bygger tjänsten på att relevant samhällsinformation ska kunna erbjudas på olika språk. Detta ska enligt Mobilearn underlätta för nyanlända att integreras i samhället.

-Vi har samarbetat med de sju största myndigheterna i landet, som polisen och försäkringskassan, och översatt all information till engelska, persiska, arabiska och somaliska. Det är precis samma samhällsinformation som alla behöver, men det här är förenklat och förklarar också innebörden av vad exempelvis bostadsbidrag är. Det är bara att logga in i mobilen eller surfplattan så kan man söka på vad man behöver, säger Magnus Winterman.

Kommunerna köper in licenser och sedan är det upp till varje kommun att dela ut licenserna till människor som vill ha dem. Bland de kommuner som redan köpt in den nya mobilwebben finns Nacka, Söderhamn, Hudiksvall och Bollnäs. Tanken är att tjänsten ska vara ett stöd för integration och underlätta för nyanlända. Men alla är inte nöjda.

”Uppfyller inte behoven”

Dino Hadzizulfic arbetar med flyktingmottagning i Bollnäs och har testat den nya mobiltjänsten. När Nyheter Idag pratar med Hadzizulfic är han så missnöjd med mobilwebben att han inte ens har börjat dela ut den till kommunens nyanlända.

-Vi köpte in 100 licenser redan i våras och skulle börja köra från första maj. Men jag har inte börjat dela ut licenserna ännu eftersom jag inte är nöjd med upplägget av information. När man till exempel söker information om hur man söker bostadsbidrag får man upp 25 träffar. Jag kan till exempel få upp information om mammografi och en massa andra irrelevanta saker så det blir väldigt knepigt för en nyanländ att söka vidare. Samma sak om man söker på id-kort. Det blir en massa irrelevanta träffar, säger han till Nyheter idag.

Dino Hadzizulfic berättar att han tagit upp detta med Magnus Winterman, och att han fått löfte om att problemen ska åtgärdas under sommaren.

-Jag beställde tjänsten väldigt snabbt och talade mig varm för den. Och nu kan jag inte ens använda licenserna. Jag har arbetat med flyktingmottagning i 20 år och det här uppfyller helt enkelt inte behovet, säger han.

-Vi har sagt att vi ska höras i slutet av augusti, säger Dino Hadzizulfic som är oerhört besviken.

Den nya mobiltjänsten kostar 300 kronor per licens och år. Bollnäs kommun har hittills lagt ut 60 000 kronor på licenserna, som ännu inte gått att använda. Idag testar Tobias Billström den nya tjänsten på Eductus i Nacka, enligt Mobilearns pressmeddelande.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag