Tog sig in via balkongen och våldtog utvecklingsstörd kvinna flera gånger – utvisas inte

Arkivbild: Balkonger. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild: Balkonger. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 15 sep 2017 2017-09-15
E-post 6111

ÖRNSKÖLDSVIK En 33-årig eritreansk medborgare döms till två års fängelse för våldtäkt men slipper utvisning efter att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig sexuellt mot en utvecklingsstörd kvinna på en mindre ort utanför Örnsköldsvik.

De våldtäkter som 33-åringen döms för ska ha utförts vid flera tillfällen mellan 1 mars och 15 maj i år. Mannen flyttade till samhället förra året och kom då i kontakt med kvinnan eftersom de bor nära varandra.

Enligt domen har mannen vid flera tillfällen tagit sig in i kvinnans lägenhet på det LSS-boende hon bor på via balkongdörren. Därefter har han utnyttjat hennes funktionshinder för att kunna förgripa sig på henne sexuellt.

Domstolen skriver i sin dom att kvinnan ”på grund av sitt psykiska tillstånd kan ha särskilt svårt att värja sin sexuella och personliga integritet”.

När personalen på boendet upptäckte att den eritreanske mannen smög in i kvinnans lägenhet försökte de först tala honom till rätta. När han, trots deras vädjanden, fortsatte ta sig in i kvinnans lägenhet och utnyttja henne så larmade de tillslut polisen.

Tingsrätten anser att det inte rört sig om frivilliga och ömsesidiga sexuella kontakter utan att mannen utnyttjat kvinnans funktionshinder på sådant sätt att det bör bedömas som våldtäkt. Han döms därför till två års fängelse för våldtäkt.

Den eritreanske mannen kom till Sverige för några år sedan, har inga släktingar i Sverige, har svårt att förstå svenska och är inte svensk medborgare. Chefsåklagare Daniel Brodén ville få våldtäktsmannen dömd till tio års utvisning för våldtäkterna.

Domstolen valde dock att avslå det kravet eftersom det anses finnas verkställighets­hinder för att utvisa brottslingar till Eritrea. Anledningen är, bland annat, att de utvisade ”riskerar förföljelse” av regeringen i hemlandet om det visar sig att de har oppositionella politiska åsikter. Den eritreanske våldtäktsmannen får därför stanna i Sverige som politisk flykting.

Tycker du att våldtäktsmän ska få stanna som flyktingar i Sverige?
6683 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag