Tolv bekräftas döda i Londonbranden – polisen: Dödstalet väntas stiga

Foto: Brandkåren i London
Foto: Brandkåren i London
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post

LONDON Minst tolv människor omkom i nattens storbrand i bostadstornet Grenfell Tower. Det skriver polisen i London på Facebook. Myndigheten påpekar samtidigt att dödssiffran befaras stiga.

Grenfell Tower kommer inte kollapsa till följd av nattens våldsamma och intensiva brand i bostadskomplexet. Det säger brandkåren i London i ett uttalande.

”Vår särskilda urbana sök och räddningspersonal samt konstruktions­ingenjörer har kontrollerat byggnaden och säger att det inte finns någon fara för att den ska kollapsa och att det är säkert för vår personal att vistas i den”, heter det i uttalandet.

I ett Twitter­meddelande skriver brandkåren att man nu systematiskt letar igenom byggnaden. Hittills har tolv personer bekräftats döda men Londons polischef Stuart Cundy säger att den siffran befaras stiga.

– Det är väldigt viktigt att vi identifierar och håller räkningen på alla. Vår prioritet är givetvis dem som ska ha bott i Grenfell Tower, säger han.

Brandkåren har räddat totalt 65 personer från byggnaden och Londons ambulanskår uppger att 68 förts till sjukhus för vård. Ytterligare personer har på egen hand sökt vård på sjukhus med anledning av branden. Av dem som vårdas på sjukhus uppges 18 vara kritiskt skadade.

Allmänheten har under dagen uppmanats hålla sig borta från området runt Grenfell Tower samt att endast larma brandkår och ambulans i absoluta nödfall. Ambulanskåren twittrade under eftermiddagen att man fortsatt befinner sig på platsen för att bistå sina kollegor i brandkåren.

Myndigheterna understryker att det än så länge är okänt vad som orsakade branden. Vittnen säger dock till Sky News att branden bröt ut i en lägenhet på fjärde våningen efter att ett fel uppstått i ett kylskåp. Boende i byggnaden har tidigare uppmärksammat strömspikar i huset som tillskrivits undermåligt dragna elledningar. Branden kan därefter ha fått fäste i husets nya fasadbeläggning som bestod av aluminiumklädda kompositprofiler.

Brand- och byggnadsinspektören Geoff Wilkinson manar emellertid till försiktighet med spekulationerna i en krönika i Architects’ Journal. Han påpekar bland annat Grenfell Tower är ett typexempel på ett bostadshus där brandföreskrifter följs dåligt och att mängder av brännbart material förvarades i trappuppgångar och andra allmänna utrymmen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag