Tolv polacker skadade under migrantattacker vid gränsen

Foto: Irek Dorozanski / DWOT
  • Onsdag 17 nov 2021 2021-11-17
E-post 1143

BELARUS/POLEN På tisdagen gick migranter till attack med stenar och andra föremål mot polska poliser och soldater vid gränsövergången i Kuźnica/Bruzgi. Tolv polacker skadades i tumultet, meddelar polischefen Jarosław Szymczyk enligt polsk radio.

Trycket från migranterna på den belarusiska sidan av gränsövergången var hårt på tisdagen. Videoklipp visar hur de försökte riva taggtrådsstängslen och kastade stenar och andra föremål mot de polska styrkorna, som svarade med vattenkanoner och tårgas.

– Vi samlar ihop alla objekt som har kastats mot de som stod vakt på den polska gränsen och slog tillbaka denna brutala attack. Det kommer att visa vad vi hade att göra med, sade polischefen Jarosław Szymczyk.

Tolv polacker skadades, inklusive nio poliser, två gränsvakter och en soldat. Szymczyk sade att det mestadels var unga, aggressiva män som utförde attackerna men att de verkade ha stridserfarenhet. Han bedömer att de mest aggressiva var från den belarusiska säkerhetstjänsten.

På sin hemsida skriver den polska regeringen att polackerna bombarderades med stenar, flaskor, stockar samt gatstenar och distraktionsgranater. Detta samtidigt som belarusiska styrkor tittade på och koordinerade attacken. Angriparna slogs dock tillbaka och gränsen förblev intakt.

Under natten till onsdagen skedde flera intrångsförsök av små migrantgrupper vid andra delar av den långa polsk-belarusiska gränsen, berättar försvarsminister Mariusz Błaszczak för polsk radio.

– Situationen på den belarusiska gränsen kommer inte att lösa sig snabbt. Vi måste förbereda oss för månader, om inte år, säger han.

Samtidigt kommer uppgifter om att migranter nära gränsövergången i Bruzgi håller på att packa ihop och lämna sitt läger. Vart de ska ta sig härnäst är dock oklart.

Lyssna: Därför håller Polen gränsen

Läs även: Experten: ”Han har framför allt inrikespolitiken för ögonen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag