Tolvårig flicka dödsskjuten i Botkyrka – Morgan Johansson (S) retweetar om ”rekordfå skottlossningar” i Malmö

  • Måndag 3 aug 2020 2020-08-03
E-post 978

SVERIGE Tidigt på söndagsmorgonen sköts en tolvårig flicka ihjäl i en drive by-skjutning i Hallunda i Botkyrka kommun söder om Stockholm. Justitieminister Morgan Johansson (S) får kritik för tondövhet efter att han retweetat en nyhet om ”rekordfå skottlossningar” i Malmö. Tidigare har Johansson sagt att risken för tredje person att drabbas är ”väldigt, väldigt liten”.

Det var polischefen Stefan Sintéus i Malmö som på söndagsmorgonen twittrade ut en länk till en artikel i Sydsvenskan om minskat antal skjutningar i Malmö. Kort därefter retweetades han av justitieminister Morgan Johansson.

 

Samtidigt briserade nyheten om drive by-skjutningen i Hallunda i Botkyrka där det senare visade sig att en tolvårig flicka sköts till döds.

Nyheter Idag har sökt Morgan Johansson för en kommentar om dödsskjutningen i Hallunda. Till Sveriges Radio säger Johansson att det är ett ”avskyvärt illdåd”. Enligt justitieministern har Sverige de senaste fem åren ökat brottsbekämpningen och har hårdare straff ”än någonsin”.

– Vi fortsätter på den vägen. Vi har ju det som vi kallar för 34-punktsprogrammet mot organiserad brottslighet, som är det mest ambitiösa reformprogrammet mot den här typen av kriminalitet som någon regering har tagit fram. Så vi fortsätter med att rulla ut alla dessa åtgärder under de kommande åren, säger Johansson till Sveriges Radio.

I en tidigare intervju med Expressen har Morgan Johansson sagt att risken för att oskyldiga ska drabbas vid konflikter mellan gängkriminella är ”väldigt, väldigt liten”.

– Därför att de här gängkriminella har sina mål, som de ska gå på så att säga va. De har inget intresse att ge sig på någon annan. Men sen finns ju alltid risken där att man råkar ha befunnit sig på fel tillfälle vid fel tidpunkt så att säga.

På sociala medier konstateras att Sintéus och Johansson hade otur med tajmingen.

En annan användare påminner om både den tolvåriga flickan och att en yngling sköts vid Rosengårds centrum dagen innan.

I en separat tweet kommenterar Moderaternas Maria Malmer Stenergard.

”Så innerligt bedrövad över att vi har regering som är totalt oförmögen att se att människor – inte minst barn – far riktigt illa till följd av att det offentliga så fullständigt kapitulerat.”

 

Liberalernas riksdagsledamot Robert Hannah: ”Det här var inget misstag. Det var ett mord.”

 

SD:s rättspolitiske talesperson Adam Marttinen tycker i sin tur att det är dags att förklara krig mot gängen.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag