Tom ambulans körde om sjuk man som nekats vårdtransport

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 841

SVEG Mannen var i akut behov av en pacemaker, men nekades ändå ambulans. Istället fick vännerna köra honom till närmsta sjukhus, 2 timmar och 20 minuter bort. På vägen blev de omkörda av samma ambulans som de blivit nekade, den var dessutom tom. 

En man i Sveg drabbades under sommaren av panik då ena sidan av hans ansikte plötsligt började hänga samtidigt som hans tal blev suddigt. Det hela inträffade när mannen och hans vänner skulle plocka ihop sina campingsaker efter en trevlig helg på stadsfestivalen Härdalsyran. Det uppger Sveg.se. 

Sällskapet ringde 112 och fick besked att en ambulans skulle hämta upp dem, men de gjorde bedömningen att det skulle gå fortare att köra direkt till hälsocentralen på egen hand.

Framme vid hälsocentralen mådde den sjuke mannen lite bättre, men enligt beredskapsläkaren skulle han transporteras vidare till sjukhuset i Östersund. Östersunds sjukhus är beläget 19 mil från Sveg, en bilresa dit tar cirka 2 timmar och 20 minuter.

Läkaren ville däremot inte avvara en ledig ambulans för den sjuke mannen, istället uppmanades hans vänner att köra honom till Östersund.

– Läkaren menade att det inte behövdes någon ambulans, trots att ambulansen från Svenstavik fanns på plats på Hälsocentralen, och att ringa efter en taxi som skulle ombesörja sjukresan menade läkaren skulle ta för lång tid. Därför nästan beordrades vi att köra vår kompis till Östersund. Vi sattes i en riktigt obehaglig situation och för vår kompis som var sjuk blev det ju direkt livsfarligt. Ingen av oss har någon sjukvårdsutbildning och vägen till Östersund är lång, säger en av vännerna till Sveg.se.

Den sjuka mannens vänner körde honom till sjukhuset i Östersund. Där konstaterade läkarna att sjukdomstillståndet var allvarligt. Mannen var nämligen i behov av en pacemaker. Han erhöll en akutoperation och fick sedan vårdas fyra dygn på Östersunds sjukhus.

Sällskapet var oroliga för att transportera mannen till Östersund eftersom de saknade sjukvårdsutbildning. De var dock inte utan expertis hela vägen. Vid ett tillfälle blev de nämligen omkörda av samma ambulans som deras sjuka vän blivit nekad att åka med. Den var dessutom tom.

Det är inte okej, tycker norrlänningarna.

– Ambulansen som vi så väl behövde, körde om oss på vägen upp till Östersund. Vi förstår verkligen ingenting hur rutinerna fungerar. Att sätta människors liv på spel på det här sättet är verkligen inte okej och inte att utsätta helt okunniga människor för en sådan situation heller.

Händelsen kommer att anmälas till patientnämnden. Maria Carlund, verksamhetschef på primärvården i Härjedalen, uppger för Sveg.se att man ska vara trygg med att kunna ringa 112 eller 1177. Hon tycker det är bra att händelsen anmäls så att den kan utredas.

För sex dagar sedan rapporterade Nyheter Idag om ett liknande fall där Strokedrabbade Torbjörn Haglund i Malmköping nekades ambulans och uppmanades att köra till sjukhuset trots att han förlorat kontrollen över sin kropp.

LÄS ÄVEN: Torbjörn fick en stroke men förvägrades ambulans

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag