Tommie Lindhs föräldrar: ”Vår son ska inte bli en siffra i statistiken – glöm inte Tommie”

Mikael och Linnéa Lindh Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 okt 2020 2020-10-07
E-post 3804

SUNDSVALL På onsdagen var det förhör i Sundsvalls tingsrätts säkerhetssal med Tommie Lindhs misstänkte mördare – den 23-årige sudanesiske mannen Abubaker Mohamed, numera svensk medborgare. Tommy Lindhs föräldrar följer rättegången på plats.
– Lås in honom och kasta nyckeln, säger pappan Mikael Lindh om Abubaker Mohamed.

Nyheter Idag träffar Tommie Lindhs föräldrar Linnéa och Mikael Lindh i en paus under den andra dagen av huvudförhandlingen i rättegången mot sudanesiske Abubaker Mohamed som är åtalad för att ha mördat deras son Tommie och även för att under knivhot ha våldtagit en svensk tjej två gånger.

Linnéa och Mikael har åkt upp från Gävleborg och har på sig svarta t-shirts med texten: ”Glöm aldrig Tommie Lindh”.

– Vi har bestämt oss att vara med hela resan, säger Linnéa Lindh. Hon och Mikael har tvingats uppleva varje förälders värsta mardröm – att tvingas begrava sitt eget barn, och under fruktansvärda omständigheter.

– Det är obeskrivbart. Det går inte att sätta ord på det, säger Linnéa Lindh.

Under onsdagen hölls förhöret med den misstänkte mördaren Abubaker Mohamed.

– Igår var det jobbigt. Att lyssna på larmsamtalen och allt. Det var väldigt traumatiskt. Idag känner man bara… ilska, säger Linnéa Lindh.

– Att få höra lögn på lögn på lögn… och han ändrar version, hela tiden.

Under förhöret?

– Under förhöret också. Vi får se var det här slutar.

Mikael menar att Abubaker Mohamed under förhöret inte tog något ansvar för gärningarna.

– Han snärjer in sig med lögner och historier efterhand. Han försöker få det till att alla andra är skyldiga och att han är oskyldig själv. Det är ett dåligt skämt att sitta och lyssna på honom säger Mikael som vill lyfta fram åklagaren Stina Sjökvist.

– Hon gör faktiskt ett bra jobb. Vår advokat gör också ett riktigt bra jobb. Det gör alla advokater som är inblandade, säger Mikael som noga understryker att huvudförhandlingen i Sundsvall har skötts på ett bra sätt enligt honom.

Den misstänkte mördaren Abubaker Mohamed sitter på motsatt sida, några meter bort, under rättegången.

– Han sitter och krafsar på en platta, jag vet inte vad han gör. Han tittar in i muggar, han viker flygplan, han ler… Men han tittar inte på mig. Han vägrar möta min blick.

– Lås in honom och kasta nyckeln, säger Mikael.

Linnéa och Mikael Lindh berättar om att de fått en hel del stöd och omtanke, även från främmande människor, vanligt folk, efter mordet på deras Tommie.

– Man har varit väldigt respektfulla, säger Linnéa Lindh.

– Det ska de ha ett stort tack för, säger Mikael Lindh och fortsätter:

– Även alternativ media har också varit respektfulla. Men inte vanlig media. De har varit… jag vet inte vad man ska kalla det, säger han.

Det sitter som en tagg för de båda hur de tvingades gå ut bara några dagar efter mordet och försvara sin sons minne mot rasistanklagelser. Vanlig media har legat på, och beskivit mordet och omständigheterna runtomkring på ett sätt som inte är schyst, enligt de två.

– Det har varit jobbigt, säger Linnéa Lindh.

– Vanlig media har inte varit reko. De har jagat oss, säger Mikael Lindh.

Rättegången avslutas på fredag eller måndag. Därefter tar det någon vecka till dom. Abubaker Mohamed blev svensk medborgare 2011 och kan inte utvisas vid en fällande dom med nuvarande lagstiftning.

För Linnéa och Mikael Lindh är det viktigt att deras son inte bara blir ännu ett mord i raden. Det är därför man har sina t-shirtar med budskapet ”Glöm aldrig Tommie Lindh”.

– Vår son ska inte bli en siffra i statistiken – glöm inte Tommie, säger Mikael.

– Det som hände, det får aldrig glömmas, säger Linnéa.

Mordet på Tommie Lindh

Mordet skedde på en efterfest i Tommies studentlägenhet tidigt en söndagsmorgon i maj. Abubaker våldtar under festen en tjej under knivhot efter att han först upptäckt en SD-keps bland Tommie Lindhs tillhörigheter. I förhör i förundersökningen har den våldtagna tjejen berättat att det fick Abubaker att spåra ur och börja anklaga först Tommie och sedan tjejen för att vara rasister. Tjejen förklarade att Tommie var väldigt politiskt intresserad (polisen hittade senare material från flera olika politiska partier, bland annat Socialdemokraterna och Feministiskt Initiativ).

– Då blev han ännu mer arg. Sedan sa han det där igen, om jag inte ställer mig upp, skulle han döda mig och Tommie. Han ledde in tjejen på toaletten och tvingade till sig oralsex under knivhot.

Enligt åklagaren mördades Tommie Lindh något senare efter att försökt hjälpa den våldtagna tjejen att prata på telefon med polisen. Efter att ha stuckit ner Tommie med kniv våldtar Abubaker tjejen ytterligare en gång. Allt medan Tommie Lindh förblöder till döds.

Vi behöver ditt stöd

Hej. 

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag