Tonåringar åtalas för korankravaller

Foto: Patrik Svedberg
  • Fredag 1 dec 2023 2023-12-01
E-post 0

Sju personer, som alla var mellan 15 och 18 år gamla när de misstänkta brotten begicks, åtalas för det upplopp som utbröt i Rosengård i Malmö den 3 september, efter att Salwan Momika bränt en koran på Värnhemstorget tidigare samma dag.

Kammaråklagare Henrik Nordquist har dessutom yrkat på att tingsrätten genom så kallad bevistalan prövar skuldfrågan mot en pojke som var 13 år gammal när han misstänks ha deltagit i upploppen.

Under upploppet brändes flera bilar på en gata på Rosengård, en händelse som rubriceras som mordbrand, samt flera fordon i ett garage, vilket åklagaren rubricerar som grov mordbrand.

– Den primära bevisningen är det film- och bildmaterial som vi säkrat. Sedan har man vid husrannsakan säkrat kläder som använts vid tillfället och kommit in i personernas telefoner där man hittat mycket intressant information, säger Henrik Nordquist till Dagens Nyheter.

Enligt Nordquist organiserades upploppet via sociala medier.

– Det har spridit sig på sociala medier att det kommer bli upplopp, att något kommer att hända. Så folk har samlats, sedan när mörkret fallit har ett 20-30-tal personer börjat angripa polisen. Så det har funnits någon form av planering, absolut. Men ingen av dessa killar förekommer i organiserad brottslighet, de har dragits med i pöbelns anonymitet.

Några av de som åtalas har agerat som ”ledare under själva upploppen” säger Nordquist, och fler personer kan komma att åtalas för upploppet.

– Absolut, det finns fler misstänkta, säger Henrik Nordquist till DN.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag