Uppgifter: Toppdiplomat nära Margot Wallström stöttade sovjetisk militär intervention i Polen

Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 5 sep 2018 2018-09-05
E-post 39

SVERIGE Hedersdiplomaten Pierre Schori står utrikesminister Margot Wallström nära och har ett diplomatpass. Dokument från 1980-talet visar att Schori stöttade en planerad sovjetisk militär intervention i Polen.

Pierre Schori är en av tre hedersdiplomater som utnämndes av utrikesminister Margot Wallström inför regeringens kampanj för att bli invald i FN:s säkerhetsråd. Uppgifter visar att han på 1980-talet ställde sig bakom en planerad sovjetisk militär intervention i Polen, något som Ledarsidorna.se var först med att uppmärksamma.

Pierre Schori blev tillsammans med Carl Bildt och Göran Persson utrustad med diplomatpass för att kunna använda sina internationella kontaktnät för att se till att Sverige kom in i FN:s säkerhetsråd.

1980 inleddes strejker vid varvet i polska Gdansk. Vid denna tid planerade Sovjetunionen en militär intervention för att återta kontroll i landet. Detta avhandlades på ett möte med Socialistinternationalens Centralkommitté i december 1980 där Pierre Schori var närvarande.

Enligt Bukovskyarkivens transkribering av protokoll och CIA:s handlingar, där hemligstämpeln hävdes 2007, framgår tydligt hur Schori positionerade sig och Socialdemokraterna. Pierre Schori, i egenskap av internationell sekreterare i det svenska socialdemokratiska partiet, kallade Lech Walesa, som organiserade de polska strejkerna, och det polska fackförbundet Solidaritet föraktfullt (enligt CIA-agentens kommentar) för ”social democratic freedoms fighters” mot vilka Sovjet kunde ingripa med ”martial laws”, det vill säga krigslagar. Något som Schori, och därmed Sverige, inte skulle protestera mot om Moskva ansåg sig behöva genomföra en sådan aktion.

Pierre Schori har en lång historia inom det politiska livet. Han var kabinettssekreterare 1982–91, riksdagsledamot 1991–99, biträdande utrikesminister (biståndsminister) 1994–99, ledamot av Europaparlamentet 1999–2000 och chef för Sveriges FN-representation i New York (FN-ambassadör) 2000–04. Han var gästprofessor på Adelphi University i New York 2004–05. Han var från 1 april 2005 FN:s speciella sändebud i Elfenbenskusten.

Nyheter Idag har sökt Utrikesdepartementet för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag