Toppmoderat öppnar för att skicka kriminella invandrare i förvar utomlands

Schulte listar sina förslag på Facebook. Foto: Pressbild samt faksimil Facebook
  • Söndag 1 jan 2017 2017-01-01
E-post 2696

STOCKHOLM Kriminella invandrare som dömts till utvisning, men som inte går att utvisa på grund av omständigheter i hemländerna, ska kunna skickas i förvar i ett tredje land. Det är ett förslag som Fredrik Schulte (M) ser som en möjlighet. ”En sådan lösning skulle antagligen kosta svenska skattebetalare en hel del pengar (vilket land skulle ta emot mördare och våldtäktsmän gratis?)”, skriver han på Facebook.

Det är vanligt att många kriminella invandrare som dömts till utvisning får lov att stanna kvar i Sverige. Den vanligaste anledningen är att i många länder, dit de riskerar att utvisas, kan de själva bli utsatta för brott. Att exempelvis utvisa en mördare till ett land där hen riskeras att mördas vore inte förenligt med svensk rättspraxis.

Nu har frågan kommit att bli en het potatis politiskt. Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Schulte presenterar tre förslag som han tycker kan utredas.

”1. Att undersöka om hotbilden mot den dömde i hemlandet verkligen omfattar hela hemlandet. Om inte bör utvisning ändå kunna genomföras. En person från norra Irak som flytt IS framfart behöver inte nödvändigtvis vara otrygg i Basrah”, skriver han.

Basra är en stad i södra Irak, nära gränsen till Kuwait och Iran. Det andra förslaget handlar om att sätta människor i husarrest. Och i ett tredje förslag öppnar Schulte för att kriminella invandrare som dömts till utvisning, men där utvisningen inte kan verkställas, skickas till ett tredje land för att förvaras där.

Ett problem som Schulte ser är frågeställningen ”vilket land skulle ta emot mördare och våldtäktsmän gratis?”.

”3. Utreda möjligheten att sluta avtal med tredje land om att ta emot personer som inte kan utvisas. Detta kan liknas vid hur Australien hanterar stora delar av sitt flyktingmottagande (de skickar människor till flyktingläger i andra länder tills deras ärenden är hanterade). En sådan lösning skulle antagligen kosta svenska skattebetalare en hel del pengar (vilket land skulle ta emot mördare och våldtäktsmän gratis?), men det borde ändå vara något som bör övervägas. Dagens ordning är än mindre acceptabel och många medborgare (mig inklusive) skulle gladeligen betala för att skicka ut kriminella element ur landet”, skriver han.

Schulte medger att frågan inte är helt enkel, men menar samtidigt att det är viktigt att göra upp med vad han kallar ”socialliberal populism”.

”Detta är ingen enkel fråga och jag har inte landat i hur den bör hanteras. Dock är dagens ordning inte rimlig och inget annat än ett uttryck för socialliberal populism”, avslutar han sitt inlägg på Facebook.

Nedan kan du läsa hela Schultes status på Facebook. Om du känner till ett land som tar emot mördare och våldtäktsmän gratis kan du tipsa den moderate riksdagsledamoten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag